Η εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης

Τσενεκλίδης, Κωνσταντίνος - Χρυσοβαλάντης Γ. (2019) Η εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX78_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η χώρα μας διαθέτει απαράμιλλο φυσικό πλούτο, τεράστια ακτογραμμή και μία μεγάλη παρακαταθήκη ιστορικών μνημείων και πολιτισμού. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, συνθέτουν ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν. Εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο επισκέπτονται την χώρα μας, ανάγοντας τον τουρισμό σε έναν από τους βασικού πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας. Το 2008, η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε αστραπιαία στην παγκόσμια οικονομία χτύπησε με σφοδρότητα την χώρα μας αλλά και πολλά μέλη της ΕΕ ειδικά στον μεσογειακό νότο. Το γεγονός αυτό δεν άφησε καμία οικονομική δραστηριότητα και κλάδο ανεπηρέαστο. Ο τουρισμός δέχτηκε και αυτός μεγάλο πλήγμα κατά τα τελευταία έτη και ο κύκλος εργασιών του κλάδου περιορίστηκε αισθητά. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε φυσικά ο εσωτερικός τουρισμός, απόρροια της μεγάλης μείωσης της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων. Το φαινόμενο αυτό επηρέασε βέβαια και τους τουρίστες από τις χώρες που βιώσαν την κρίση σε μεγαλύτερη ένταση (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία κ.α.). Παρόλα αυτά ο τουρισμός στο παγκόσμιο σύνολο του αλλά και στην χώρα μας δεν δέχτηκε τις ίδιες πιέσεις με άλλους κλάδους και έτσι παρέμεινε ένας ζωτικής σημασίας τομέας για την οικονομία της χώρας μας. Η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας και στην απασχόληση είναι τεράστια. Χαρακτηριστικά το 2018 η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ έφτασε το 30,9%, ενώ στην συνολική απασχόληση το ποσοστό έφτασε το 25,9%. (INSETE, 2019). Ο Ελληνικός τουρισμός αποτελεί όπως αναφέρουν αρκετοί ειδικοί και μελετητές την «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Αν και δέχεται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις και παρουσιάζει κορεσμό στην μαζική του μορφή, ο Ελληνικός τουρισμός αποτελεί ίσως τον πιο δυναμικό κλάδο της οικονομίας. Αντικειμενικός σκοπός της παρούσης έρευνας είναι να μελετηθεί η συνολική συμβολή του τουρισμού στην Ελληνική οικονομία αλλά και ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στον κλάδο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καραφόλας Συμεών
Uncontrolled Keywords: Τουρισμός, Τουριστικό Προϊόν, Βιώσιμος Τουρισμός, Οικονομική κρίση, Μαζικός τουρισμός, Συμβολή Τουρισμού
Subjects: Ο > Οικονομική κρίση
Τ > Τουριστική οικονομία
Τ > Τουρισμός - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 12 Oct 2020 08:19
Last Modified: 12 Oct 2020 08:19
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10576

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top