Η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις Βαλκανικές Χώρες: αναδρομή, εξελίξεις και προοπτικές

Παπακωνσταντίνου, Σταύρος (2019) Η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις Βαλκανικές Χώρες: αναδρομή, εξελίξεις και προοπτικές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX11_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στη παρούσα εργασία μελετάται η διείσδυση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως και το 2018. Συγκεκριμένα, μελετώνται οι περιπτώσεις (6) Βαλκανικών χωρών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία). Επίσης, γίνεται γενική αναφορά στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα των Βαλκανικών κρατών τα τελευταία 30 χρόνια. Σημαντική αναφορά γίνεται και στις ελληνικές ΑΞΕ οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την οικονομία των κρατών αυτών και αποτέλεσαν το μέσο διείσδυσης των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ξεχωριστή αναφορά για κάθε έναν από τους τέσσερις ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους ανά χώρα που δραστηριοποιήθηκαν. Αναλύονται οι χορηγήσεις δανείων, τα σύνολα των καταθέσεων, η παροχή τραπεζικών προϊόντων, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και οι πωλήσεις των ελληνικών θυγατρικών λόγο της αποεπένδυσης από τα Βαλκάνια των ελληνικών τραπεζών. Τέλος, γίνεται μια μικρής έκτασης SWOT Analysis για τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών και τις νέες ευκαιρίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, σε περίπτωση που οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι επενδύσουν ξανά στις αναδυόμενες αγορές της Βαλκανικής.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πιτόσκα Ηλέκτρα
Uncontrolled Keywords: Ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια, Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, Τράπεζες, Εξαγορές, Συγχωνεύσεις, Ενεργητικό, Δάνεια
Subjects: Β > Βαλκανική Χερσόνησος
Ε > Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 25 Sep 2020 08:52
Last Modified: 25 Sep 2020 08:52
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10523

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top