Αξιολόγηση γενοτύπων αραβοσίτου σε κυψελωτή διάταξη με την χρήση φυσιολογικών γνωρισμάτων

Κίνας, Γεώργιος and Κοτανίδης, Γεώργιος (2020) Αξιολόγηση γενοτύπων αραβοσίτου σε κυψελωτή διάταξη με την χρήση φυσιολογικών γνωρισμάτων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp18_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Ο αραβόσιτος μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου καθώς προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών, λόγω των πολλών διαφορετικών τύπων του. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σιτηρά των θερμών κλιμάτων με μεγάλη οικονομική σημασία και για την χώρα μας. Η χρησιμότητα του αραβοσίτου ποικίλλει, με τον καρπό του να χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή αλλά και στην ανθρώπινη διατροφή. Η ξηρασία αποτελεί μία από τις κυριότερες περιβαλλοντικές καταπονήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και επομένως, την απόδοση του αραβοσίτου. Στην παρούσα εργασία η θεωρητική προσέγγιση του θέματος περιλαμβάνει την διερεύνηση της βιβλιογραφίας με αναφορά στην καταγωγή του αραβοσίτου, τις χρήσεις του, την οικονομική σημασία ως καλλιέργεια, την καλλιεργητική τεχνική και μεγαλύτερη ανάλυση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και ακόμη στην γενετική βελτίωση του φυτού. Το πειραματικό μέρος αποσκοπούσε στην διερεύνηση της χρήσης φυσιολογικών γνωρισμάτων στην αξιολόγηση καθαρών σειρών και υβριδίων αραβοσίτου για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των γενοτύπων καθώς επίσης και την επίδραση των συνθηκών ανάπτυξης στην απόδοση τους. Έγινε μελέτη φυσιολογικών χαρακτηριστικών, όπως η περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη ενώ μελετήθηκαν τα αγροκομικά χαρακτηριστικά, όπως απόδοση, αριθμός σπαδίκων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθαρών σειρών και υβριδίων καλαμποκιού.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Αραβόσιτος, Μορφολογικά χαρακτηριστικά, Ανάπτυξη αραβοσίτου, Περιβαλλοντικοί παράγοντες, Γενετική βελτίωση, Υβρίδια,Φυσιολογικά γνωρίσματα, Αγροκομικά γνωρίσματα, Ποιοτικά γνωρίσματα
Subjects: Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 21 Aug 2020 08:34
Last Modified: 21 Aug 2020 08:34
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10476

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top