Διαμορφώνοντας ένα σχολείο με "αειφόρο" συνείδηση: Αντιλήψεις των εκπαιδευτικών νομού Κοζάνης για την εφαρμογή και προώθηση της Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Καρμαζή, Ματίνα Κ. (2020) Διαμορφώνοντας ένα σχολείο με "αειφόρο" συνείδηση: Αντιλήψεις των εκπαιδευτικών νομού Κοζάνης για την εφαρμογή και προώθηση της Εκπαίδευσης για την Αειφορία. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MANEDU4_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η Εκπαίδευση για την Αειφορία ή Αειφόρο Ανάπτυξη εισάγει μια διαφορετική αντίληψη στο σχολείο ως εκπαιδευτική καινοτομία βασιζόμενη σε πρωτοπόρες παιδαγωγικές ιδέες και αρχές. Η παρούσα μελέτη, αφού προσέγγισε θεωρητικά τις έννοιες της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και της αειφορίας, υλοποίησε δειγματοληπτική έρευνα με τη μέθοδο της στατιστικής ανάλυσης. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούνε οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κοζάνης για την «Εκπαίδευση για την Αειφορία» και την προώθησή της. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του κλειστού τύπου ερωτηματολογίου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, συμμετείχαν 210 εκπαιδευτικοί. Από τη στατιστική ανάλυση των απαντήσεων, προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών υστερεί στην εφαρμογή Περιβαλλοντικών προγραμμάτων, παρόλο που αναγνωρίζουν τη σημασία της Εκπαίδευσης για την Αειφορία ως παιδαγωγικής καινοτομίας. Επίσης, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι θετικοί στο θέμα της ενσωμάτωσης των αρχών της αειφορίας σε όλα τα μαθήματα, αν και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ελλιπής επιμόρφωσης και χρηματοδότησης για να εφαρμόσουν τα χαρακτηριστικά ενός αειφόρου σχολείου. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί περιγράφουν ένα σχολείο στο οποίο δεν επικρατεί η ενσωμάτωση της αειφορίας στη συνολική κουλτούρα του. Τέλος, αναγνωρίζουν το ρόλο της διοίκησης ως φορέα αλλαγών, διαμέσου ανάπτυξης συνεργασιών και ισχυρού οράματος για την ενίσχυση της εκπαίδευσης για την αειφορία.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Ευαγγελόπουλος Βασίλειος
Uncontrolled Keywords: Αειφόρο σχολείο
Subjects: Α > Αειφορική ανάπτυξη
Π > Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Π > Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 29 Jul 2020 10:33
Last Modified: 29 Jul 2020 10:33
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10459

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top