Ο πόλεμος της επικοινωνίας στις αρχές του ελληνικού εμφυλίου (Μάιος, Ιούνιος 1946) μέσα από τον τύπο

Λάζαρη, Κωνσταντίνα (2020) Ο πόλεμος της επικοινωνίας στις αρχές του ελληνικού εμφυλίου (Μάιος, Ιούνιος 1946) μέσα από τον τύπο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC29_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Στόχος της εργασίας αυτής είναι να αναδείξει την επικοινωνιακή δύναμη που είχε ο Τύπος την περίοδο του Μαΐου και Ιουνίου 1946, που αποτελεί την απαρχή του Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου που ακολουθεί. Καθώς και πως μέσα από τη χρήση και τη παρουσίαση των γεγονότων επηρεάζει τις συνειδήσεις του Ελληνικού λαού. Μετά τα Δεκεμβριανά γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα το πολιτικό κλίμα της περιόδου βρισκόταν σε αναβρασμό, κάνοντας την ανάγκη του λαού για ενημέρωση πολύ σημαντική. Το γεγονός αυτό καθιστά τον Τύπο πιο αναγκαίο από ποτέ, δίνοντας του τη δύναμη της ενημέρωσης και της επικοινωνίας σε περιόδους κρίσιμων καταστάσεων της χώρας, με την τότε επιρροή του να έχει επίδραση μέχρι και σήμερα. Στην εργασία αυτή θα εξετάσουμε και θα αναλύσουμε ποια ήταν η στάση του Τύπου εκείνη την περίοδο. Ήταν πλουραλιστική; ή χρησιμοποίησε προπαγάνδα; για να διαμορφώσει και να επηρεάσει τις συνειδήσεις. Είχαν περάσει τα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής σε έναν πόλεμο μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τις πεποιθήσεις του κόμματος που υποστήριζαν; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να τα αναλύσουμε παρακάτω κάνοντας χρήση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων εκείνης της εποχής. Ο στόχος της έρευνας είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων για το πώς αναπαριστούσαν και πώς προωθούσαν οι εφημερίδες της εποχής στο λαό, τα γεγονότα των εκλογών και του Δημοψηφίσματος την περίοδο του 1946. Οι εφημερίδες που θα αναλυθούν είναι οι εξής τέσσερις: «Ακρόπολις»,«Ελευθερία», «Εμπρός» και «Ριζοσπάστης». Τα δημοσιεύματα που μελετήθηκαν είναι είκοσι δύο και επιλέχθηκαν λόγο το γεγονός των εκλογών, που ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του εμφύλιου πολέμου, καθώς σημάδεψε την Ελλάδα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Αλβανός Ραϋμόνδος
Uncontrolled Keywords: Τύπος, Εφημερίδες, Ελλάδα, Ιστορία, Εμφύλιος πόλεμος, 1946, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, Προπαγάνδα.
Subjects: Ε > Επικοινωνία
Μ > Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Τ > Τύπος - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 15 Jul 2020 10:11
Last Modified: 20 May 2021 05:49
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10376

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top