Μελέτη του ολικού φαινολικού περιεχομένου και της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων πρόπολης

Σόντη, Άννα (2020) Μελέτη του ολικού φαινολικού περιεχομένου και της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων πρόπολης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap8_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θεμελιώδης επιδίωξή μας αποτέλεσε ο προσδιορισμός των ολικών πολυφαινολών με τη μέθοδο Folin- Ciocalteau, ο προσδιορισμός των ολικών φλαβονοειδών και η εκτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας των αιθανολικών εκχυλισμάτων πρόπολης με τις μεθόδους DPPH και ABTS. Στην προοπτική αυτή εξίσου σημαντικός στόχος μας ήταν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των τεσσάρων μεθόδων για τα δείγματα των διαφορετικών περιοχών, καθώς και των δειγμάτων από την ίδια γεωγραφική περιοχή υπόψιν της βοτανικής τους προέλευσης. Για την επίτευξη των ζητουμένων της εργασίας, εξετάστηκαν 5 δείγματα από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (Ν. Αχαΐας, Ν. Χαλκιδικής, Ν. Λάρισας, Ν. Κοζάνης και Ν. Φλώρινας), καθώς και 3 δείγματα από την ίδια γεωγραφική περιοχή (Ν. Χαλκιδικής). Επίσης, η συλλογή όλων των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Καλοκαίρι με Φθινόπωρο του 2018. Μεγαλύτερες τιμές και με τις τέσσερις μεθόδους παρουσίασε το δείγμα από τη Φλώρινα. Επιπλέον, μικρότερες τιμές έδωσε το δείγμα από την Αχαΐα, για τις μεθόδους DPPH και των ολικών φλαβονοειδών. Αντίθετα, το δείγμα από την Κοζάνη εμφάνισε μικρότερες τιμές με τη μέθοδο ABTS και το δείγμα (5) από τη Χαλκιδική μικρότερες τιμές με τη μέθοδο Folin-Ciocalteau. Τέλος, έγινε συσχέτιση μεταξύ των μεθόδων, όπου οι μέθοδοι DPPH και των Φλαβονοειδών έχουν την καλύτερη συσχέτιση με R2=0,9232, ενώ τη χαμηλότερη συσχέτιση παρουσιάζουν οι μέθοδοι DPPH και ABTS, με R2=0,6483. Ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των μεθόδων, πιθανόν να μπορεί να διευκρινιστεί με περαιτέρω έρευνα για την ταυτοποίηση των συστατικών των δειγμάτων, αλλά και για τον τρόπο που αντιδρούν τα συστατικά αυτά με τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν. Παρά το γεγονός ότι έχουν διεξαχθεί πάρα πολλές μελέτες για την πρόπολη και την αντιοξειδωτική δράση της, με την παρούσα ερευνητική εργασία προστίθενται νέα δεδομένα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει διερευνηθεί η ανάλυση με χρήση όλων των μεθόδων που ακολουθήθηκαν και με δείγματα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, η συλλογή των οποίων έγινε κατά την περίοδο Καλοκαίρι με Φθινόπωρο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαδάκη Χαρίκλεια
Uncontrolled Keywords: Αντιοξειδωτική δράση, Πρόπολη, Μέθοδος προσδιορισμού ολικών φλαβονοειδών, Folin Ciocalteau, ABTS, DPPH
Subjects: Μ > Μελισσοκομικά προϊόντα - Θεραπευτική χρήση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Jul 2020 10:18
Last Modified: 07 Jul 2020 10:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10340

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top