Κατασκευή κυκλώματος για εξ’ αποστάσεως διαχείριση εφαρμογής

Γκάγκας, Γεώργιος (2020) Κατασκευή κυκλώματος για εξ’ αποστάσεως διαχείριση εφαρμογής. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MTS7_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things, IoT) στοχεύει στη δημιουργία ενός αόρατου και καινοτόμου πλαισίου, για τη σύνδεση πληθώρας ψηφιακών συσκευών με το Διαδίκτυο. Επιτρέποντας εύκολη πρόσβαση και αλληλεπίδραση με μια μεγάλη ποικιλία συσκευών, όπως οι οικιακές συσκευές, κάμερες και αισθητήρες παρακολούθησης, ενεργοποιητές, οθόνες, οχήματα κ.τ.λ., το IoT προωθεί την ανάπτυξη πολυάριθμων εφαρμογών για την παροχή νέων υπηρεσιών στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους δημοσίους φορείς. Το IoT στηρίζεται στις ασύρματες τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται για την παροχή πρόσβασης δεδομένων στις τελικές συσκευές. Για πολλά χρόνια, οι τεχνολογίες μετάδοσης μικρής εμβέλειας, όπως το ZigBee και το Bluetooth, θεωρήθηκαν ως ένας βιώσιμος τρόπος για την εφαρμογή υπηρεσιών IoT. Τα ασύρματα κυψελοειδή δίκτυα μπορούν να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στην εξάπλωση του IoT, δεδομένου ότι είναι σε θέση να παρέχουν παντού διαρκή και διαφανή κάλυψη. Κυψελοειδές δίκτυα, όπως UMTS και LTE, δε σχεδιάστηκαν όμως για να παρέχουν υπηρεσίες τύπου μηχανής σε έναν τεράστιο αριθμό συσκευών. Επιπλέον, αντίθετα από τις παραδοσιακές ευρυζωνικές υπηρεσίες, η επικοινωνία IoT αναμένεται να δημιουργήσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, σποραδικές μεταδόσεις σύντομων πακέτων. Ταυτόχρονα, ο δυνητικά τεράστιος αριθμός συσκευών IoT, που ζητούν σύνδεση, μέσω ενός σταθμού βάσης (Base Station BS), θα δημιουργήσει νέα ζητήματα που σχετίζονται με τη σηματοδοσία και τον έλεγχο της κυκλοφορίας, που ενδέχεται να δημιουργήσει συμφόρηση (bottleneck) του συστήματος. Η παρούσα εργασία αφορά στην κατασκευή ενός κυκλώματος το οποίο διαχειρίζεται μια διαδικτυακή εφαρμογή ενημερώνοντάς την με μετεωρολογικά δεδομένα με τελικό σκοπό την επιτήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών σε έναν χώρο. Το κύκλωμα αποτελείται από έναν μικροελεγκτή τύπου ESP32 ο οποίος λαμβάνει δεδομένα ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασίας μέσω ενός αισθητήρα τύπου BMP280 ο οποίος επικοινωνεί με το πρωτόκολλο I2C. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται από τον μικροελεγκτή σε έναν Bluetooth GATT Server με το πρωτόκολλο επικοινωνίας Bluetooth Low Energy. Τέλος ο server που λαμβάνει τα δεδομένα είναι ένα Raspberry Pi 3 model b το οποίο αφού λάβει επιτυχώς τα δεδομένα, αναλαμβάνει την αποστολή τους στην πλατφόρμα Thingspeak με την χρήση του πρωτοκόλλου 802.11. Το παρόν κύκλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές του internet of things.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βέργαδος Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Διαδίκτυο των πραγμάτων, Ευφυείς τεχνολογίες, Bluetooth low energy, Raspberry Pi, ESP32, Thingspeak, BLE, GATT, ATT, IoT, Internet of Things.
Subjects: Α > Αισθητήρες
Β > Βάσεις δεδομένων
Δ > Διαδίκτυο (Internet)
Μ > Μικροελεγκτές
Π > Πληροφορική - Τεχνολογία
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Σύγχρονα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών, Τεχνολογίες Διαδικτύου και Ασφάλεια Συστημάτων
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 06 Jul 2020 08:02
Last Modified: 06 Jul 2020 08:04
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10331

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top