Η επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών στην ποιότητα και απόδοση των αρωματικών φυτών στην περιοχή του Βοϊου

Πατμάνογλου, Ιωάννης (2020) Η επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών στην ποιότητα και απόδοση των αρωματικών φυτών στην περιοχή του Βοϊου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp9_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (0B)

Abstract

Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά τα γνωρίζουμε από την αρχαιότητα σε διάφορους πολιτισμούς και σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Έχουν πλήθος χρήσεων στις διατροφικές συνήθειες, στην ιατρική αλλά και στον καλλωπισμό. Η χρήση τους συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων για να φθάσουμε στη σημερινή εποχή όπου τα βότανα εξακολουθούν να παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας και η επιστήμη να προσπαθεί συνεχώς να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερα φυτά για την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών. Στη χώρα μας, φύεται ένας μεγάλος αριθμός Αρωματικών φυτών τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σε ό,τι αφορά την απόδοσή τους σε αιθέρια έλαια σε αντίθεση με τα ενδημικά είδη. Ο κύριος όγκος των αρωματικών φυτών που καλλιεργούνται ή συλλέγονται αυτούσια από τη φύση εξάγεται και ένα μικρό ποσοστό διατίθεται στην τοπική αγορά. Η διάδοση της αρωματοθεραπείας, η στροφή του καταναλωτικού κοινού στην υγιεινή διατροφή και τη μεσογειακή κουζίνα καθώς και η τάση για χρήση καλλυντικών που βασίζονται σε φυτικά στοιχεία, καθιστούν το χώρο των Αρωματικών φυτών ολοένα και πιο θελκτικό για τη διενέργεια επενδύσεων. Η συγκεκριμένη εργασία δεχόμενη τα παραπάνω ως επιχειρηματική ευκαιρία έχει ως αντικείμενό της την επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και συγκομιδής στις ποιοτικές παραμέτρους των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών , σε μια συγκεκριμένη χωρική ενότητα, αυτή του Δήμου Βοίου, η οποία αποτελεί μια μειονεκτική, ορεινή περιοχή του Νομού Κοζάνης. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν αυτή της ενημέρωσης από τη βιβλιογραφία, από επισκέψεις σε φορείς που εμπλέκονται στο θέμα αλλά και από τη συλλογή ερωτηματολογίων και προσωπικών συνεντεύξεων σε άτομα του τομέα. Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η περιοχή του Βοίου τόσο εδαφικά όσο και κλιματολογικά είναι η πλέον κατάλληλη για τις καλλιέργειες της λεβάντας και κυρίως του τριαντάφυλλου. Η επίδραση των καιρικών συνθηκών κατά την περίοδο της συγκομιδής στη στρεμματική απόδοση, μόνον η σχετική υγρασία και το ύψος της βροχόπτωσης μπορούν να επηρεάσουν και συγκεκριμένα, η αύξησή των δύο αυτών παραμέτρων οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Αρωματικά φυτά, Βοϊου, Τριανταφυλλιά, Λεβάντα, Ρίγανη, Τσάι του βουνού, Μελλισόχορτο, Φαρμακευτικά φυτά
Subjects: Α > Αρωματικά φυτά
Φ > Φαρμακευτικά φυτά
Ρ > Ρίγανη
Τ > Τσάι - Αποξήρανση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 19 Mar 2020 09:55
Last Modified: 19 Mar 2020 09:55
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10243

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top