Μοντέλα ηγεσίας και τεχνικές παρακίνησης σε εργασιακό περιβάλλον νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία

Μελλίδης, Ιωάννης (2019) Μοντέλα ηγεσίας και τεχνικές παρακίνησης σε εργασιακό περιβάλλον νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MPRM2_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η ηγεσία και οι τεχνικές παρακίνησης σε νοσηλευτικό περιβάλλον είναι ένα θέµα που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια αρκετούς ερευνητές ιδίως λόγω της ιδιαιτερότητας του νοσηλευτικού περιβάλλοντος σαν χώρο εργασίας και των αντίξοων συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζεται ο Έλληνας νοσηλευτής. Οι επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα οι νοσηλευτές καλούνται να εργάζονται εντατικότερα, µε µειωµένες αµοιβές και µε τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναµικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισµό , πράγµα που υπονοµεύει σε µεγάλο βαθµό την αποδοτικότητά τους. Με αυτά τα δεδοµένα οι διοικήσεις των νοσοκοµείων και ιδιαίτερα οι νοσηλευτικές διοικήσεις των νοσοκοµείων οφείλουν να ενδυναµώνουν ηθικά τους νοσηλευτές προκειµένου να αυξηθεί η επαγγελµατική τους ικανοποίηση. Η χρήση κατάλληλων µοντέλων ηγεσίας και η εφαρµογή ιδανικών τεχνικών παρακίνησης αποτελούν χρήσιµα διοικητικά εργαλεία για την κατάλληλη διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού. Σκοπός της παρούσας διπλωµατικής εργασίας είναι η αξιολόγηση των µοντέλων ηγεσίας από την οπτική γωνία των προϊσταµένων και των υφισταµένων, η διερεύνηση του επικρατέστερου µοντέλου ηγεσίας που εφαρµόζεται από την νοσηλευτική ηγεσία του Γενικού Νοσοκοµείου Καστοριάς. Καθώς επίσης και οι τεχνικές παρακίνησης που εφαρµόζονται και πόσο αποτελεσµατικά δρουν στην βελτίωση της απόδοσης του νοσηλευτικού προσωπικού όπως αυτό αποτυπώνεται από τις απόψεις των δύο εργασιακών οµάδων. Ουσιαστικά λοιπόν έγινε καταγραφή των απόψεων προϊσταµένων και υφισταµένων µε ταυτόχρονη ανάδειξη των σηµαντικών διαφορών στις προτιµήσεις των συµµετεχόντων. Τα συµπεράσµατα που προέκυψαν είναι ότι το µοντέλο ηγεσίας που βρίσκει τη µεγαλύτερη αποδοχή και από τις δύο εργασιακές οµάδες, είναι ένα µεικτό µοντέλο µε στοιχεία τόσο από το αυταρχικό όσο και από το δηµοκρατικό µοντέλο ηγεσίας. Σε ότι αφορά τους παράγοντες παρακίνησης δεν προέκυψαν ιδιαίτερες διαφορές στις απαντήσεις µε µοναδική εξαίρεση τα εσωτερικά κίνητρα (διάθεση για προσφορά), που κατά τη γνώµη των εργαζοµένων αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση της απόδοσής τους.

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Πιτόσκα Ηλέκτρα
Uncontrolled Keywords: Μοντέλα ηγεσίας, Νοσηλευτική διοίκηση, Τεχνικές παρακίνησης, νοσηλευτικό προσωπικό, Γενικό Νοσοκοµείο Καστοριάς.
Subjects: Δ > Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
Η > Ηγεσία
Ν > Νοσοκομεία - Διοίκηση και οργάνωση
Π > Παρακίνηση (Ψυχολογία)
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ με Νέες Τεχνολογίες
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 27 Jan 2020 13:16
Last Modified: 14 Feb 2020 11:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10210

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top