Στρατηγικές μάρκετινγκ των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων στην αγορά της Κίνας. Η περίπτωση του κρασιού

Λάβδας, Λεωνίδας and Αβντίου, Φατμίρ-Φώτης (2019) Στρατηγικές μάρκετινγκ των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων στην αγορά της Κίνας. Η περίπτωση του κρασιού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT9_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η εν λόγω εργασία έχει ως θέμα της την ανάλυση των στρατηγικών ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων. Ειδικότερα, πραγματοποιείται μία σύντομη ανάλυση όλων των στρατηγικών ανάπτυξης, του τομέα των εξαγωγών, των εισαγωγών, καθώς και του κλάδου των κρασιού, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε εγχώριο. Τέλος, πραγματοποιείται μία μελέτη περίπτωσης της Κίνας. Όσον αφορά την διάρθρωση αυτή είναι οι εξής. Πραγματοποιείται μία εισαγωγή στην μεθοδολογία έρευνας της εργασίας, καθώς και στον σκοπό της. Στο πρώτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μία σύντομη αναφορά στις στρατηγικές μάρκετινγκ. Ειδικότερα, δίνεται ο ορισμός της στρατηγικής μάρκετινγκ και στη συνέχεια αναπτύσσονται οι στρατηγικές άμυνας και οι στρατηγικές επίθεσης. Επίσης, εξετάζονται οι στρατηγικές διεθνοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, προκύπτει ότι η πιο σημαντική στρατηγική διεθνοποίησης είναι εκείνη των εξαγωγών. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται η αγορά της Κίνας, ως προς τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζεται η αγορά του κρασιού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στο εξωτερικό. Ειδικότερα, προκύπτει ότι η Ελλάδα αν και είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στον κλάδο παραγωγής του οίνου, παραμένει στις εξαγωγές σε ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο. Αυτό αποδίδεται κυρίως στον χαμηλό βαθμό διεθνοποίησης των ελληνικών εταιρειών παραγωγής οίνου. Στο επόμενο κεφάλαιο, αναφέρονται οι βασικές στρατηγικές διεθνοποίησης των εταιρειών παραγωγής οίνου, σε συνδυασμό με την μελέτη περίπτωσης της αγοράς της Κίνας. Τα πιο σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την εν λόγω μελέτη είναι τα εξής: 1) πρέπει να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην ανάπτυξη των εξαγωγών, κυρίως στις αγορές της Αμερικής, του Καναδά, καθώς και της Κίνας, 2) είναι σημαντική η δημιουργία θυγατρικών εταιρειών εξαγωγών οίνου, 3) πρέπει να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος του οινοποιητικού τουρισμού, 4) πρέπει να εφαρμοστούν διάφορα πρότυπα ποιότητας στην διαδικασία παραγωγής οίνου. Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των εξαγωγών, καθώς και τα διάφορα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. Σημαντική είναι και η πιθανή βελτίωση του τουρισμού, λόγω της ανάπτυξης της φήμης της Ελλάδος ως προς τον τομέα παραγωγής οίνου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βλάχβεη Ασπασία
Uncontrolled Keywords: Κρασί, Διεθνοποίηση, Στρατηγικές ανάπτυξης, Κίνα, Ευρώπη.
Subjects: Ε > Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Ελλάδα
Ο > Οίνος και οινοποιία
Τ > Τρόφιμα
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 05 Dec 2019 09:39
Last Modified: 05 Dec 2019 09:39
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10182

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top