Η επίδραση της 1BL.1RS χρωμοσωματικής μετατόπισης στην απόδοση και στην ποιότητα των χαρακτηριστικών του μαλακού σιταριού

Κουτσουρά, Θεοφανώ (2019) Η επίδραση της 1BL.1RS χρωμοσωματικής μετατόπισης στην απόδοση και στην ποιότητα των χαρακτηριστικών του μαλακού σιταριού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp22_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μία ερευνητική προσπάθεια που μελετά τη συμπεριφορά δέκα ποικιλιών μαλακού σιταριού από τις οποίες οι τέσσερις φέρουν την 1BL.1 RS χρωμοσωματική μετατόπιση, ως προς την απόδοση και την ποιότητα των κόκκων. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται γενικά μορφολογικά γνωρίσματα του μαλακού σιταριού και η ποιότητα που είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του. Αναλύονται οι ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για το μέγιστο της απόδοσης και της ποιότητας που έρχονται σε αντίθεση με την προσβολή των εχθρών και των ασθενειών που αλλοιώνουν αυτά τα γνωρίσματα. Επιπλέον παρουσιάζεται η μετατόπιση 1BL.1RS τι είναι, από πού προήλθε, τα πλεονεκτήματα που φέρει αλλά και τα μειονεκτήματα. Ακολουθεί το κεφάλαιο που περιγράφονται οι ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν στο πειραματικό αγρό όπου από τις οποίες πάρθηκε το βάρος χιλίων κόκκων, το εκατολιτρικό βάρος των σπόρων, η απόδοση των φυτών σε g ανά πειραματικό τεμάχιο, η περιεκτικότητα του καρπού σε πρωτεΐνη %, σε άμυλο και υγρή γλουτένη και τέλος η τιμή καθίζησης με το zenely test. Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να παρατηρηθεί αν οι ποικιλίες με την μετατόπιση πλεονεκτούσαν από τις ποικιλίες χωρίς την μετατόπιση ως προς την απόδοση και την ποιότητα των αλεύρων που δίνουν. Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων μπορούν να βγουν τα παρακάτω συμπεράσματα: (α) δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών με ή χωρίς τη μετατόπιση, τόσο ως προς την απόδοση αλλά και τα υπόλοιπα ποιοτικά γνωρίσματα και (β) δεν αρκεί μόνο η παρουσία της μετατόπισης σε μια ποικιλία για να εκδηλώσει κάποια από τα πλεονεκτήματα που αποδίδονται στη μετατόπιση. Θα πρέπει το γενετικό υπόβαθρο της ποικιλίας να είναι κατάλληλο για να εκδηλωθεί η οποιαδήποτε υπεροχή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Ασθένειες σιτηρών, Οικολογικές απαιτήσεις, Εχθροί μαλακού σιταριού
Subjects: Σ > Σιτάρι - Ποικιλίες
Σ > Σιτηρά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 01 Nov 2019 10:46
Last Modified: 01 Nov 2019 10:46
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10175

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top