Συστήματα διασφάλισης που χρησιμοποιούνται σήμερα στην τεχνολογία τροφίμων

Παπασταύρου, Ελένη (2019) Συστήματα διασφάλισης που χρησιμοποιούνται σήμερα στην τεχνολογία τροφίμων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap12_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη (Κεφάλαιο 2) σε θεωρητικό υπόβαθρο των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων, η μελέτη της αντίληψης του καταναλωτή και η έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου (Κεφάλαιο 3), που αναφέρεται στην ικανοποίηση του πελάτη, από τα προϊόντα που επιλέγει, κατά πόσον επιλέγει εταιρίες πιστοποιημένες, ερωτήσεις που αφορούν την ποιότητά τους και την ασφάλεια, καθώς και για την ενημέρωση που έχει για τα δικαιώματά του και τις εξελίξεις στον χώρο των τροφίμων. Στόχος της εργασίας είναι να τονιστεί μέσα από την περιγραφή των συστημάτων αρχικά την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης, εφαρμογής ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, η μεθοδολογία επιλογής του κατάλληλου ή των απαιτούμενων, ανάλογα με την δραστηριότητα της επιχείρησης, συστημάτων και η σειρά με την οποία μπορεί κάποιος να τα εφαρμόσει. Επίσης σκοπός είναι η διερεύνηση προβλημάτων, που δημιουργούνται από την εφαρμογή των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, κακής ή ατελούς εφαρμογής και τυχόν κενών που δημιουργούνται. Στόχος επίσης είναι η εύρεση των επιμέρους αναγκών, που καλύπτονται από κάθε σύστημα και πως αυτό συμπληρώνει κάποιο άλλο. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση στα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νομικές απαιτήσεις. Στη βιβλιογραφική ανασκόπηση που παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο 2 ανατρέξαμε σε βιβλιογραφία, που σχετίζεται με την υλοποίηση των συστημάτων, στη νομοθεσία που καθορίζει τα πλαίσια των γενικών αρχών και απαιτήσεων, σε βιβλιογραφία τεχνολογίας και υγιεινής τροφίμων, στα πρότυπα ξεχωριστά για το καθένα, σε δημοσιεύσεις για την διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων στο διαδίκτυο, σε διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές καθώς και σε επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύσεις από περιοδικά και συνέδρια και πρακτικά σεμιναρίων. Επίσης η βιβλιογραφική ανασκόπηση στηρίζεται σε συστήματα που έχουν σχεδιασθεί για τη βιομηχανία τροφίμων. Συγκεντρώθηκε βιβλιογραφία, που επιδεικνύει τα οφέλη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συστημάτων, επιδεικνύεται κατά πόσο έχει ίσως φθαρεί ένα σύστημα διασφάλισης τροφίμων και κατά πόσο αγγίζει τον καταναλωτή, ώστε να γίνει σύνδεση και με το ερευνητικό μέρος. Επίσης αναλύονται οι περιορισμοί, που συναντούν τα συστήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω πηγές με εκτενή αναφορά στο τέλος της εργασίας .( (Καφετζάκη, 2009) (Τσάκνης, 2009) (HACCP SEMINAR) ISO 22000 standard, Γαλάζιος Οδηγός, ΒRC v.7. standard, IFS V.6 standard, FSCC. (Stefan Zaharie Pop, 2017) (FAO), (Maria Manuela SILVA*, 2016) (Tσαρούχας Παναγιώτης) (Difference Between HACCP and ISO 22000%20%20 PECB.htm) (Jilia Toropilova) (Fonseca, 2017) (Stefan Zaharie Pop, 2017) (S.Arvanitoyannis, 2007) (Singh) (Carmen Paunesca) (Auditor) (W.H.Sperber, 2013) (IFC Agribusiness Standards Advisory in Europe and Central Asia ) (Sugartia; Souroti; ISO 22000 IN A MILL)κλπ.)

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: ISO 22000, HACCP, IFS, BRC,
Subjects: Δ > Διασφάλιση ποιότητας
Τ > Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 31 Oct 2019 09:15
Last Modified: 31 Oct 2019 09:15
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10157

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top