Η Καλλιέργεια της Μηδικής στην Ελλάδα. Προβλήματα – προοπτικές

Γουλιανού, Βασιλική (2019) Η Καλλιέργεια της Μηδικής στην Ελλάδα. Προβλήματα – προοπτικές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp12_19.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (21MB)

Abstract

Η καλλιέργεια της μηδικής ήρθε ξανά στο προσκήνιο το 2010, λόγω της μεγάλης θρεπτικής αξίας που έχει για τα ζώα, με στόχο την αύξηση του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος στην Ελλάδα. Σ΄ αυτό συνέβαλε μετά από δύο χρόνια και η βιολογική καλλιέργεια της μηδικής, προς κάλυψη των αναγκών των βιολογικά εκτρεφόμενων ζώων. Η καλλιέργεια της παρόλο της μεγάλης προσαρμοστικότητας της σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας, συγκεντρώνεται σήμερα, κυρίως σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, σε γόνιμες και αρδευόμενες περιοχές. Είναι μία καλλιέργεια πολυετής και με χαμηλό κόστος παραγωγής αναλόγως βέβαια και τις παροχές και τον εξοπλισμό που παρέχει ο παραγωγός. Από την άλλη θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και μία εύκολη καλλιέργεια αφού, κατά τη διάρκεια ανάπτυξής της δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και μπορεί να επιβιώσει σε αντίξοες συνθήκες. Οι απαιτήσεις και η ιδιαίτερη προσοχή έρχονται στο στάδιο της συγκομιδής και του μπαλιάσματος, αφού αυτό θα κρίνει και την ποιότητα της μηδικής. Στην παρούσα πτυχιακή θα δούμε, ότι το κόστος παραγωγής της βιολογικής καλλιέργειας μηδικής σε σύγκριση με την συμβατική, δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα, με εξαίρεση το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Δεν θα έλειπαν και τα προβλήματα όμως. Γιατί μπορεί η παραγωγή μηδικής να ξεκίνησε το 2010 με τις καλύτερες προοπτικές, αλλά φτάνουμε 8 χρόνια μετά να βλέπουμε μία καλλιέργεια να πασχίζει να μείνει στην επιφάνεια. Η μείωση των κτηνοτροφικών μονάδων και οι μεγάλες ποσότητες εισαγωγής γάλακτος, έκαναν την δουλειά των παραγωγών πιο δύσκολη αφού, μεγάλος αριθμός από μπάλες μηδικής παρέμεναν απούλητες στις αποθήκες τους. Είναι μία καλλιέργεια με προοπτικές ωστόσο. Προοπτικές που θα συμβάλλουν τόσο στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της μηδικής, όσο και στην βελτίωση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας της. Ώστε να γίνει αργότερα η προβολή και η προώθηση προς τα έξω μιας καλύτερης και θρεπτικής μηδικής για τα ζώα. Για τον λόγο αυτό θα δούμε παρακάτω από πού ξεκίνησε και πώς έφτασε μέχρι την Ελλάδα η καλλιέργεια της. Τι καλλιεργητικές, εδαφολογικές και κλιματολογικές απαιτήσεις έχει ανάλογα την περιοχή και την ποικιλία. Από την άλλη ποιες καλλιεργήσιμες ποικιλίες προτιμούν οι παραγωγοί και για ποιο λόγο. Με ποιες ασθένειες και εχθρούς έρχονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί. Επιπλέον η καλλιέργεια της μηδικής στην Ελλάδα και η οικονομική της σημασία για την ελληνική οικονομία. Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι από αυτό. Δεν θα έλειπαν δε και τα προβλήματα της και αν υπάρχουν προοπτικές για την μακρόχρονη καλλιέργεια της αλλά και κερδοφόρα συνεισφορά στις τσέπες των παραγωγών και στα ελληνικά ταμεία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Βιολογική μηδική
Subjects: Σ > Σιτηρά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Mar 2019 13:13
Last Modified: 20 Mar 2019 13:13
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9878

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top