Παραγωγή προϊόντων τομάτας

Χατζηπαπαθεοδωρίδου, Παρθένα (2009) Παραγωγή προϊόντων τομάτας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap48_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (7MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία αφορά στην παραγωγή προϊόντων τομάτας, ξεκινώντας από το στάδιο παραλαβής του καρπού της τομάτας στον αγρό μέχρι αυτός να φθάσει στον καταναλωτή με τη μορφή διαφόρων προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας του. Η τομάτα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, το οποίο, πέρα από τις γαστρονομικές του ιδιότητες, περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η σχετική ευκολία που παρουσιάζει η τομάτα στη σύνθλιψη και τη συμπύκνωση επέτρεψε την ανάπτυξη διαφόρων προϊόντων της, όπως ο φυσικός και ο συμπυκνωμένος τοματοχυμός, ο πολτός τομάτας, το κέτσαπ και η σκόνη τομάτας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες, που επισημαίνουν τη σημαντική δράση του λυκοπενίου, της κύριας χρωστικής της τομάτας. Σύμφωνα με αυτές, το λυκοπένιο φαίνεται να εξουδετερώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών, ουσίες που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν συσχετισθεί με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και πολλών μορφών καρκίνου. Σαν αποτέλεσμα αυτού, πολλές ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται τόσο στην ανάπτυξη διαφόρων προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας τομάτας όσο και στη μείωση της υποβάθμισης του λυκοπενίου κατά την επεξεργασία και την αποθήκευση των προϊόντων αυτών, υποβάθμιση η οποία δεν επηρεάζει μόνο το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των προϊόντων αλλά και τη θρεπτική τους αξία. Στις ενότητες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του καρπού της τομάτας, καθώς και η σύσταση και οι ιδιότητες αυτής αλλά και των προϊόντων της, όπως και οι διαδικασίες επεξεργασίας τους

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Τοματοπολτός, Τοματοχυμός, Αποφλοίωση τομάτας, Ποιοτικός έλεγχος τομάτας
Subjects: Κ > Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο
Τ > Τομάτες
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 21 Mar 2015 06:39
Last Modified: 12 Nov 2015 09:44
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/986

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top