Σχεδίαση και ανάπτυξη ενός οικιακού δικτύου Smart Home = The architectural design and implementation of a Smart Home Network

Λιόφης, Δημήτριος (2018) Σχεδίαση και ανάπτυξη ενός οικιακού δικτύου Smart Home = The architectural design and implementation of a Smart Home Network. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
EI27_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Το Internet of Things είναι μία έννοια που συσχετίζεται με τα αντικείμενα της καθημερινότητας. Αφορά τόσο στις βιομηχανικές μηχανές μέχρι τις φορητές συσκευές τύπου wearable. Όλα τα αντικείμενα παρουσιάζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων και την ανάληψη κάποιας δράσης σε αυτά μέσα σε ένα δίκτυο. Συγκεκριμένα στον οικιστικό τομέα, ένα κτίριο που χρησιμοποιεί αισθητήρες για την αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης ή του φωτισμού. Το Internet of Things είναι η τεχνολογία που αυτοματοποιεί την καθημερινότητα με στόχο την δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι χρήστες θα είναι πιο ικανοποιημένοι και οι διαδικασίες θα υλοποιούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Στην παρούσα εργασία, ο βασικός στόχος είναι ο σχεδιασμός ενός έξυπνου σπιτιού με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας Internet of Things. Η εργασία χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη: α) στην βιβλιογραφική ανασκόπηση των υπάρχουσων τεχνολογιών όσων αφορά την επικοινωνία Μηχανή – προς – Μηχανή και των αντικειμένων μέσα σε ένα διαδίκτυο αντικειμένων και β) την σύνθεση των παραπάνω τεχνολογιών για την υλοποίηση ενός τέτοιου δικτύου και πως μέσα από την αυτοματοποίηση απλών υπηρεσιών μπορεί ένα σπίτι να εξελιχθεί σε έξυπνο. Ο σχεδιασμός περιγράφει, τα βασικά στοιχεία υλικού και λογισμικού που απαιτούνται σε ένα τέτοιο δίκτυο, την υπηρεσία σύννεφου για την κεντρική διαχείριση και αποθήκευση των δεδομένων, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας και τέλος τις συνδεδεμένες συσκευές (αντικείμενα). Όπως παρουσιάζεται στην εργασία, η υλοποίηση ενός έξυπνου σπιτιού, συμβάλλει στην διευκόλυνση απλών καθημερινών συνηθειών, εξοικονομεί πόρους το οποίο μεταφράζεται τα τόσο σε εξοικονόμηση χρημάτων όσων αφορά τους χρήστες, όσο και εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, άρα προσφορά προς το περιβάλλον. Οι κίνδυνοι που αναλύονται σχετικά με ένα έξυπνο σπίτι συνδέονται με την αποθήκευση και την ασφάλεια των δεδομένων. Τέλος τα μελλοντικά σενάρια αφορούν στον σχεδιασμό της κατάλληλης δομής ώστε το σπίτι να καλύπτει τις ανάγκες ευπαθών ομάδων χρηστών όπως επίσης και την υιοθέτηση ευφυών τεχνικών οπτικοποίησης δεδομένων ώστε η πληροφορία να γίνεται εύκολα αντιληπτή από όλους τους χρήστες.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μιχάλας Άγγελος
Uncontrolled Keywords: Έξυπνο σπίτι, Διαδίκτυο πραγμάτων, Μ2Μ επικοινωνία, Πρωτόκολλα επικοινωνίας, Ασφάλεια δεδομένων.
Subjects: Α > Αισθητήρες
Π > Πρωτόκολλα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 Jan 2019 11:04
Last Modified: 18 Jan 2019 11:04
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9824

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top