Μεταβολή των δεικτών ποιότητας και του ολικού φαινολικού περιεχομένου ελαιολάδου εμπλουτισμένου με αιθέριο έλαιο ρίγανης κατά την αποθήκευσή του

Παπανδρέου, Αθηνά (2018) Μεταβολή των δεικτών ποιότητας και του ολικού φαινολικού περιεχομένου ελαιολάδου εμπλουτισμένου με αιθέριο έλαιο ρίγανης κατά την αποθήκευσή του. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap19_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας, και συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποια γενικά και ιστορικά στοιχεία για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η βιοσύνθεση και η χημική σύσταση των αιθέριων ελαίων. Επίσης, γίνεται αναφορά στον ρόλο των αιθέριων ελαίων στα φυτά. Τέλος, αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο παραλαμβάνουμε το αιθέριο έλαιο από το φυτικό υλικό, οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση και την ποιότητα του παραγόμενου αιθέριου ελαίου αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την αποθήκευση και προστασία του αιθέριου ελαίου. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αρχικά δίνονται κάποια γενικά στοιχεία για το φυτικό υλικό το οποίο επιλέχθηκε στην συγκεκριμένη εργασία. Έπειτα, αναφέρονται κάποια στοιχεία για την οικογένεια Lamiaceae στην οποία ανήκει η ρίγανη, οι καλλιεργητικές απαιτήσεις αλλά και η χρήση της ρίγανης. Δίνονται πληροφορίες σύμφωνα με τη Διεθνή Βιβλιογραφία, για την σύνθεση του ριγανέλαιου, τα οφέλη και τις παρενέργειες και τις χρήσεις του ριγανέλαιου στη ζωή του ανθρώπου. Στο τρίτο κεφάλαιο της πτυχιακής εργασίας παρουσιάζονται κάποια γενικά στοιχεία για το ελαιόλαδο. Αναφέρεται, επίσης, η ποικιλία από την οποία προήλθε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε, η χημική σύσταση αλλά και τα κριτήρια ποιότητας. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους δίνονται κάποιες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά (συνθετικά και φυσικά) και τις αντιοξειδωτικές ικανότητες της ρίγανης, καθώς επίσης για τις ελεύθερες ρίζες και πως αυτές δημιουργούνται. Επίσης περιγράφονται λεπτομερώς, οι μέθοδοι προσδιορισμού αντιοξειδωτικών όπως η μέθοδος DPPH και FOLIN- CIOCALTEU. Τέλος, οι επιπτώσεις που έχουν για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο δεύτερο μέρος της παρούσας πτυχιακής εργασίας παρουσιάζεται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας (Κατεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων). Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφονται τα υλικά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για το πειραματικό μέρος της πτυχιακής εργασίας, ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε η συλλογή και η επεξεργασία των δειγμάτων καθώς και η πειραματική πορεία που ακολουθήθηκε. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας δίνονται τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν και τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από την μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αιθέριου ελαίου ρίγανης σε ελαιόλαδο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαδάκη Χαρίκλεια
Uncontrolled Keywords: Αρωματικά φυτά, Αντιοξειδωτικά, Αιθέρια έλαια,
Subjects: Α > Αρωματικά φυτά
Ρ > Ρίγανη
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 12 Nov 2018 08:16
Last Modified: 12 Nov 2018 08:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9801

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top