Ποιοτικά χαρακτηριστικά σπόρου βαμβακιού ποικιλίας ST402 που καλλιεργήθηκε σε τέσσερα γεωγραφικά διαμερίσματα

Κουτσούκη, Χρυσοβαλάντου-Ανδριάνα (2018) Ποιοτικά χαρακτηριστικά σπόρου βαμβακιού ποικιλίας ST402 που καλλιεργήθηκε σε τέσσερα γεωγραφικά διαμερίσματα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap13_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν η εξέταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του σπόρου βαμβακιού της ποικιλίας ST 402. Ο σπόρος βαμβακιού της ποικιλίας ST 402 έχει προέλθει από καλλιέργειες των τεσσάρων γεωγραφικών διαμερισμάτων, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας, δηλαδή τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά του σπόρου που αξιολογήθηκαν ήταν η περιεκτικότητα σε οργανικό άζωτο, σε πρωτεΐνη, σε υγρασία, και τέφρα. Από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα επιλέχθηκαν τέσσερα χωράφια, με σκοπό να γίνει αξιολόγηση των χαρακτηριστικών σε διαφορετικές συνθήκες. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι κάθε χαρακτηριστικό επηρεάζεται διαφορετικά από τις περιβαλλοντικές διακυμάνσεις. Υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη παρατηρήθηκε στα χωράφια της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και χαμηλότερη περιεκτικότητα στις καλλιέργειες της Θράκης και της Μακεδονίας. Αντίθετα, υψηλότερη περιεκτικότητα σε τέφρα εντοπίστηκε στα χωράφια της Θράκης. Σε άλλες καλλιέργειες, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των σπόρων έχει συσχετιστεί θετικά με αυξημένη αζωτούχο λίπανση. Οι τέσσερις κύριες καλλιεργητικές περιοχές επηρέασαν διαφορετικά τα χαρακτηριστικά ποιότητας βαμβακόσπορου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να επιλεγούν τοποθεσίες που διαφοροποιούν αποτελεσματικά τις ποικιλίες ως προς την ποιότητα του σπόρου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπουλούμπαση Ελισάβετ
Uncontrolled Keywords: Βαμβακόσπορος, Ποιοτικά χαρακτηριστικά, Πρωτεΐνη, Έγχρωμο βαμβάκι
Subjects: Β > Βαμβάκι
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 25 Oct 2018 07:02
Last Modified: 25 Oct 2018 07:02
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9787

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top