Φυσικές χρωστικές ως πρόσθετα στη διατροφή εκτρεφόμενων ιχθύων, εμπορική σημασία και ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Εκουτσίδου, Ελευθερία (2018) Φυσικές χρωστικές ως πρόσθετα στη διατροφή εκτρεφόμενων ιχθύων, εμπορική σημασία και ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp3_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (552kB)

Abstract

Η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής που αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού και στην αντιμετώπιση της συνεχούς μείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων. Η παραγωγή ψαριών υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές παραμένει προτεραιότητα της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς τα ψάρια καταλαμβάνουν σημαντική θέση στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου παρέχοντας πρωτεΐνες, ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή των οργανισμών στα ζωικά παραγωγικά συστήματα, μεταξύ των οποίων και οι ιχθυοκαλλιέργειες, είναι απαραίτητη για την παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Καθώς τα έξοδα σιτηρεσίων αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό του κόστους παραγωγής, η διατροφή των οργανισμών αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα για τη βιωσιμότητα της ιχθυοκαλλιέργειας. Η διατροφή αποτελεί μια σειρά διαδικασιών με τις οποίες το ψάρι προσλαμβάνει την τροφή για να επιβιώσει, και την αφομοιώνει (θρέψη) προκειμένου να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί. Επιτυγχάνεται με την πρόσληψη τροφής, χημικών ενώσεων και στοιχείων από το περιβάλλον (τροφοληψία). Γενικά, η διατροφή των εκτρεφόμενων ψαριών (τελεόστεοι ιχθύες) ξεκίνησε εμπειρικά με τη χρήση νωπών ακατέργαστων αλιευμάτων χαμηλού οικονομικού κόστους ή συμπυκνωμένων θρεπτικών συστατικών. Κατόπιν, χρησιμοποιήθηκαν επίσης κατεργασμένες τροφές με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οι βασικές θρεπτικές απαιτήσεις των ζώων είναι σχεδόν καθολικά ομοιόμορφες και περιλαμβάνουν κυρίως τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες, αλλά και εξειδικευμένες ενώσεις όπως απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, λιπαρά οξέα και ανόργανα ιχνοστοιχεία τα οποία είτε περιέχονται μέσα στην τροφή είτε τοποθετούνται με μορφή συμπληρωμάτων στο σιτηρέσιο των ιχθύων. Στα διατροφικά συμπληρώματα συγκαταλέγονται και φυσικές χρωστικές ενώσεις όπως τα καροτενοειδή και οι ξανθοφύλλες, αλλά και συνθετικές ενώσεις όπως η ασταξανθίνη, που χρησιμοποιούνται κυρίως στα ψάρια των οποίων η σάρκα ή το δέρμα έχει κάποιο ιδιαίτερο χρωματισμό (π.χ. σολομός, Salmo salar) Στην παρούσα εργασία συζητείται ο ρόλος των χρωστικών ουσιών στα υδρόβια τροφικά πλέγματα, τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στις υδατοκαλλιέργειες και τη σχετικότητα τους στην ανθρώπινη υγεία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιάντσης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Χρωστικές ουσίες, Χρωματισμός ιχθύων, Καροτενοειδή
Subjects: Ι > Ιχθυοκαλλιέργεια
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 Oct 2018 07:24
Last Modified: 14 Feb 2023 12:13
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9767

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top