Μπαντής, Διονύσιος and Τασκοπούλου, Ευδοξία and Τσιλοφύτη, Βαρβάρα (2014) Χρησιμοποίηση φλοιών σπόρων σουσαμιού στο σιτηρέσιο αμνών μεγάλου βάρους = The use of sesame seed hulls in growing lamb rations. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
zp14_2014.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (292kB) |
Abstract
Η χρησιμοποίηση υποπροϊόντων γεωργικών βιομηχανιών στη διατροφή των αγροτικών ζώων και ιδιαίτερα των μηρυκαστικών, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την εξομάλυνση του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών, με τη βοήθεια των μικροοργανισμών της μεγάλης κοιλίας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα υποπροϊόντα των γεωργικών βιομηχανιών, των οποίων η περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σχετικά υψηλή. Οι σπόροι του σουσαμιού χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ελαίου, αλλά και για την παραγωγή ταχινιού και ζωοτροφών Από τη χημική σύνθεση των σπόρων σουσαμιού φαίνεται ότι πρόκειται για μια σημαντική πηγή ελαίου (44-58%), πρωτεΐνης (18-25%), υδατανθράκων (περίπου 13,5%) και τέφρας (5%), εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές ουσίες Οι φλοιοί σπόρων σουσαμιού, αποτελούν σε βάρος το 12% περίπου του συνολικού βάρους των σπόρων που επεξεργάζονται βιομηχανικά για την παραγωγή των προϊόντων σουσαμιού και περιέχουν πέραν των φλοιών και μικρού μεγέθους και βάρους σπόρους σουσαμιού, οι οποίοι διαφεύγουν της βιομηχανικής επεξεργασίας. Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμοποίηση των φλοιών σπόρων σουσαμιού στη διατροφή των μηρυκαστικών και ειδικά στη διατροφή των αρνιών είναι περιορισμένες, ο σκοπός της παρούσης εργασίας ήταν να προσδιορίσει τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου υποπροϊόντος στη διατροφή των αμνών μεγάλου σωματικού βάρους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η χρησιμοποίηση αυτή στα παραγωγικά χαρακτηριστικά και σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Νικολακάκης Ιωάννης |
Uncontrolled Keywords: | Φυτό σουσαμιού, Φλοιοί σπόρων σουσαμιού, Φυλή Φλώρινας(Πρόβατα), Διατροφή ζώων με σπόρους σουσαμιού |
Subjects: | Π > Πρόβατα Ζ > Ζωοτροφές |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 19 Mar 2015 08:43 |
Last Modified: | 26 Mar 2015 13:39 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/914 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |