Πετρίδου, Ελένη and Καρασιούνα, Αγγελική (2017) Επίδραση της υδατικής καταπόνησης σε καθαρές σειρές και υβρίδια αραβόσιτου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
fp7_2017.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Στην παρούσα εργασία η θεωρητική προσέγγιση του θέματος περιλαμβάνει την διερεύνηση της βιβλιογραφίας με αναφορά στην προέλευση του αραβοσίτου, την οικονομική σημασία ως καλλιέργεια, την καλλιεργητική τεχνική, τις χρήσεις και μεγαλύτερη ανάλυση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά όπως το ριζικό σύστημα τα αναπαραγωγικά όργανα και τον καρπό. Επίσης γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και ακόμη στην γενετική και βελτίωση του φυτού. Το πειραματικό μέρος είχε ως βασικό σκοπό την διερεύνηση της χρήσης φυσιολογικών γνωρισμάτων στην αξιολόγηση καθαρών σειρών και υβριδίων αραβοσίτου για αντοχή στην υδατική καταπόνηση. Έγινε μελέτη αγροκομικών παραμέτρων όπως απόδοση, ύψος σπάδικα, αριθμό σπαδίκων, φυσιολογικών χαρακτηριστικών όπως η περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη (SPAD), ο ρυθμός αφομοίωσης (Α), ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας (LAI), η αποτελεσματικότητα χρήσης νερού (ΑΧΝ) αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών καθαρών σειρών και υβριδίων καλαμποκιού με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της μειωμένης άρδευσης σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση επέφερε μειώσεις στην απόδοση των γενοτύπων αλλά και στατιστικά σημαντικές διαφορές σε ορισμένα αγροκομικά και φυσιολογικά γνωρίσματα.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Παπαθανασίου Φωκίων |
Uncontrolled Keywords: | Γονιμοποίηση αραβόσιτου, Υβρίδια αραβόσιτου, Ποικιλίες αραβόσιτου |
Subjects: | Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 21 Nov 2017 10:48 |
Last Modified: | 21 Nov 2017 10:48 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9131 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |