Παραγωγή κονσερβοποιημένων ροδάκινων και ποιοτικός έλεγχος

Κίτσου, Διονυσία (2017) Παραγωγή κονσερβοποιημένων ροδάκινων και ποιοτικός έλεγχος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap13_2017.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξακρίβωση της ποιότητας κονσερβοποιημένων ροδάκινων. Για την εκπόνηση αυτής της εργασίας λήφθηκαν δείγματα από τρεις διαφορετικές εταιρίες και ελέγχτηκαν ως προς τον μακροσκοπικό έλεγχο, τον προσδιορισμό πληρότητας, το καθαρό-στραγγισμένο βάρος και τον προσδιορισμό του υγρού πληρώσεως. Τέλος, έγινε η βαθμολόγηση του περιεχομένου ως προς την κατάταξη του προϊόντος στην αντίστοιχη ποιοτική κατηγορία. Όλη η διαδικασία λαμβάνει χώρα από την παραγωγή των κονσερβών ροδακίνου. Με τον όρο κονσερβοποίηση εννοούμε την θερμική επεξεργασία (παστερίωση ή εμπορική αποστείρωση) των τροφίμων, μέσα σε ερμητικά κλειστούς περιέκτες. Αρχικά, η όλη πράξη της κονσερβοποίησης ξεκινάει με τη διαλογή και το πλύσιμο της πρώτης ύλης μας, που είναι τα ροδάκινα, κι έπειτα γίνεται τεμαχισμός, αποπυρήνωση και αποφλοίωση των ροδακίνων. Στη συνέχεια, γίνεται μία νέα διαλογή, δηλαδή ένας νέος οπτικός έλεγχος των ροδάκινων και ακολουθεί η εισαγωγή τους σε κατάλληλο περιέκτη μαζί με νερό ή χυμό φρούτων ή σιρόπι. Σε προτελευταία φάση, ο γεμάτος τώρα περιέκτης υποβάλλεται σε απαέρωση και φράζεται. Τέλος, η κονσέρβα παστεριώνεται και αποθηκεύεται. Σε δεύτερο στάδιο, οι έτοιμες κονσέρβες υποβάλλονται σε ποιοτικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους με σκοπό να διακινηθεί στην αγορά. Ο ποιοτικός έλεγχος, αρχικά, περιλαμβάνει το στάδιο του μακροσκοπικού ελέγχου που διαπιστώνεται η απόκλιση του περιέκτη και των ενδείξεων της ετικέτας, από τις προδιαγραφές. Επίσης, η πληρότητα αποτελεί ακόμη ένα κριτήριο βαθμολόγησης της ποιότητας των ροδακίνων με γνώμονα το ποσοστό του περιεχομένου που καταλαμβάνει στην κονσέρβα. Έπειτα, γίνεται η καταμέτρηση του καθαρού και στραγγισμένου βάρους καθώς και η μέτρηση της πυκνότητας του σιροπιού (σε Brix). Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται οπτικός έλεγχος των ροδακίνων που περιέχονται στην κονσέρβα και ελέγχονται για την ομοιομορφία, την συμμετρία και τα ελαττώματά τους. Με βάση τον ποιοτικό έλεγχο που διεξήχθη παραπάνω, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ των τριών κονσερβών. Οι αποκλίσεις αυτές αφορούσαν την πυκνότητα του σιροπιού και γενικά την ποιότητα των ροδακίνων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Κονσερβοποίηση, Ποιοτικός έλεγχος, Προδιαγραφές
Subjects: Π > Ποιοτικός έλεγχος
Ρ > Ροδακινιά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 15 Nov 2017 09:54
Last Modified: 15 Nov 2017 09:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9121

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top