Η φύση, ο ρόλος και η σημασία των ενζύμων του γάλακτος

Ντάλλα, Σεβαστή (2009) Η φύση, ο ρόλος και η σημασία των ενζύμων του γάλακτος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap133_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες ή πρωτεϊνικής βάσης πολύπλοκες χημικές ενώσεις, οι οποίες δρουν ως καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στους ζωντανούς οργανισμούς. Σχεδόν όλες οι χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα απαιτούν δράση ενζύμων. Στην παρούσα εργασία περιγράφεται η ενζυματική μέθοδος ανάλυσης των τροφίμων, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθώς γίνεται και σύγκριση με άλλες μεθόδους. Ωστόσο τα ένζυμα είναι οργανικοί καταλύτες που παράγονται από ζωντανά κύτταρα και καταλύουν πολλές από τις αντιδράσεις τους. Κάποια από τα ένζυμα που υπάρχουν στο γάλα είναι οι φωσφατάσες, οι εστεράσες και οι λιπάσες, οι καταλάσες, οι πρωτεάσες, οι υπεροξειδάσες, οι αμυλάσες και η ξανθίνη. Το γάλα αποτελείται από πέντε φυσικά και λειτουργικά ιδιαίτερες φάσεις, ενώ το ανθρώπινο γάλα παρέχει ένζυμα χώνευσης που εξουδετερώνουν τις ατελείς παγκρεατικές λειτουργίες του νεογέννητου. Τέλος, αναφέρονται κάποια γενικά συμπεράσματα για τα ένζυμα στην τροφή των μωρών και για τα ένζυμα που είναι στο πιάτο μας.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Μητρικό γάλα, Ένζυμα γάλακτος, Ενζυμολογία,
Subjects: Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 19 Mar 2015 07:40
Last Modified: 11 Nov 2015 09:48
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/905

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top