Ο συνεταιρισμός του Κρόκου Κοζάνης και οι σχέσεις μεταξύ των μελών του

Καζαντζή, Σταυρούλα Ι. and Σκόρδα, Κωνσταντίνα Π. (2017) Ο συνεταιρισμός του Κρόκου Κοζάνης και οι σχέσεις μεταξύ των μελών του. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D15_2017.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Το φυτό κρόκος ή saffron είναι ένα από τα πολυτιμότερα είδη της πλούσιας χλωρίδας της χώρας μας. Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική λέξη Zafaran που σημαίνει κίτρινο. Είναι φυτό ποώδες με περισσότερες από 250 ποικιλίες. Από αυτές στην Ελλάδα συναντώνται οι τριάντα. Ο κρόκος είναι εύκολο να καλλιεργηθεί. Ήπιο κλίμα, βροχοπτώσεις και καλοδουλεμένο έδαφος είναι επαρκείς παράγοντες. Η ακολουθούμενη καλλιεργητική διαδικασία όπως για κάθε προϊόν έτσι και γι' αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα και αποτελεί συνάρτηση των ειδικότερων εδαφοκλιματολογικών συνθηκών, της μακροχρόνιας παράδοσης και πείρας, των ειδικών γνώσεων και της δυνατότητας προσαρμογής στις νέες εξελίξεις των παραγωγών κάθε κράτους .Τα λουλούδια που αρχίζουν να βγαίνουν κατά τα μέσα του Οκτώβρη μαζεύονται από συντροφιές, κατά κανόνα γυναικών, μέσα σε ποδιές ή καλάθια και μεταφέρονται στα σπίτια με κοφίνια. Η κοπιαστική αυτή εργασία, που χρειάζεται και σχετική δεξιοτεχνία, συνεχίζεται από την ανατολή μέχρι την δύση σχεδόν του ήλιου και διαρκεί 20-25 ημέρες. Επίσης είναι ένα δυναμικά, εξελισσόμενο προϊόν με σημαντικές προοπτικές στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις, θέτει νέες αρχές για την οργάνωσή του και εκπαιδεύει το προσωπικό και τους καλλιεργητές εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα. Παράλληλα, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση των τοπικών φορέων έχει θέσει σημαντικούς στόχους για την προώθηση του κρόκου. Ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά και φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στην υγεία μας. Το ελληνικό σαφράν, εκτός από την νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Παράλληλα ο κροκός έχει βρεθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Αντωνιάδης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Καλλιέργεια κρόκου, Εμπορία κρόκου
Subjects: Κ > Κρόκος (Φυτό) - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 23 May 2017 07:00
Last Modified: 23 May 2017 07:00
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8740

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top