Κομνηνού, Μαρία and Καραγιάννη, Μαρία-Παρασκευή (2007) Η εγκατάσταση του συστήματος ISO 22000 στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων : η περίπτωση των νωπών φρούτων και λαχανικών: η συμβολή της εφαρμογής του συστήματος στην αύξηση των εξαγωγών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
IT41_2007.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (5MB) |
Abstract
Το ΙSΟ 22000 είναι ένα διεθνές πρότυπο διασφάλισης ποιότητας τροφίμων, αναγνωρισμένο από τη Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποδεκτό από τη παγκόσμια αγορά τροφίμων. Μία επιχείρηση η οποία ασχολείται με το εμπόριο και τη τυποποίηση νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα και εξάγει τα προϊόντα της και στο εξωτερικό, με τα σημερινά δεδομένα, πρέπει να κινείται με τις προδιαγραφές ποιότητας και τους κανόνες εμπορίας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα νωπά φρούτα και λαχανικά και πάνω σε αυτά πρέπει να προσαρμοστεί το πρότυπο ISO 22000. Στο κεφάλαιο 1 θα αναλύσουμε γενικά για το πρότυπο ΙSΟ 22000, το σκοπό του προτύπου και τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του. Ακόμα θα δούμε για ένα άλλο πρότυπο διασφάλισης ποιότητας στο HACCP, το οποίο ασχολείται και αυτό με την ασφάλεια τροφίμων, θα δούμε σε ποιες αρχές βασίζεται και ποια οφέλη προκύπτουν από την εφαρμογή του. Στο κεφάλαιο 2 θα εξετάσουμε ποια είδη ποιοτικών ελέγχων εφαρμόζονται στα νωπά φρούτα και λαχανικά ώστε να καταστούν εξαγώγιμα. Ποιες προδιαγραφές πρέπει να τηρούνται όταν γίνονται οι ποιοτικοί έλεγχοι στα νωπά φρούτα και λαχανικά. Θα δούμε ποιες προδιαγραφές πρέπει να τηρούν κάποια φρούτα και λαχανικά όπως το μαρούλι, η τομάτα, το καρότο, η φράουλα, το καρπούζι, το μήλο κ.λ.π. ώστε να γίνονται αποδεκτά στη διεθνή αγορά. Στο κεφάλαιο 3 θα δούμε πως συμβάλει η εφαρμογή του προτύπου στην αύξηση των εξαγωγών στα νωπά φρούτα και λαχανικά, θα δούμε σε ποιες χώρες εξάγουμε τα προϊόντα μας, ποιες χώρες ανταγωνιζόμαστε και τι οφέλη προκύπτουν για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με την εφαρμογή του προτύπου.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Μπάτος Παναγιώτης |
Uncontrolled Keywords: | ΙSΟ 22000, Σειρά προτύπων, Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων, Κλάδος τροφίμων |
Subjects: | Δ > Διατροφή - Ποιότητα Ε > Εξαγωγές - Ελλάδα Τ > Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας |
Divisions: | Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 21 Feb 2017 08:32 |
Last Modified: | 21 Feb 2017 08:32 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8540 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |