Μήττας, Ιωάννης (2016) Παραγωγή ξινόμαυρου Οίνου "Παλιοκαλιάς" και ποιοτικός έλεγχος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap5_2016.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (433kB) |
Abstract
Η ερυθρή οινοποίηση αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της παραγωγής οίνου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αλκοολική ζύμωση γίνεται με παρουσία των στέμφυλων. Στην περίπτωση αυτή εκχυλίζονται από αυτά χρωστικά, γευστικά και αρωματικά συστατικά απαραίτητα για την ποιότητα του οίνου. Το ξινόμαυρο θεωρείται από τις σημαντικότερες ποικιλίες ερυθρών οινοποιήσιμων σταφυλιών ,προσδίδοντας στο κρασί αισθητή οξύτητα, αρκετές ταννίνες και βαθύ ερυθρό χρώμα. Ο «Παλιοκαλιάς Νάουσα», είναι ένας ερυθρός οίνος που παράγεται από 100% ξινόμαυρο σταφύλι. Η οινοποίησή του την οποία θα μελετήσουμε και θα καταγράψουμε , γίνεται με βιολογικό τρόπο αξιοποιώντας τη βιοδυναμική των ίδιων των σταφυλιών και του μετέπειτα γλεύκους-οίνου , δεχόμενο ελάχιστες παρεμβάσεις από τον οινοποιό. Η ποιοτική ανάλυση του «Παλιοκαλιά», περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των αλκοολικών βαθμών του , της ολικής οξύτητας και της πτητικής του οξύτητας.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσακίρης Ιωάννης |
Uncontrolled Keywords: | Ερυθρή οινοποίηση, Ξινόμαυρο, Αλκοολική ζύμωση, Αιθυλική αλκοόλη, Οξύτητα οίνου |
Subjects: | Ο > Οινοποιία Π > Ποιοτικός έλεγχος |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 10 Nov 2016 07:41 |
Last Modified: | 10 Nov 2016 07:41 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8397 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |