Βαλκάνη, Μαρία (2015) Παραγωγή λευκού οίνου και ποιοτικός έλεγχος αυτού με μέτρηση δείκτη pinking. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap6_2015.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (11MB) |
Abstract
Το κρασί είναι το πιο διαδεδομένο ποτό που από την εποχή της αρχαιότητας είναι στενά συνδεδεμένο με τον άνθρωπο και κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες. Σήμερα η αξία του κρασιού είναι μεγάλη, τόσο για την οικονομία όσο και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, στο θεωρητικό μέρος το οποίο έχει βασικό θέμα την διαδικασία παραγωγής του οίνου και συγκεκριμένα του λευκού οίνου και στο δεύτερο μέρος, το πειραματικό μέρος, όπου παρουσιάζεται η πειραματική εκπόνηση με θέμα τη μέτρηση του δείκτη pinking. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας μελετάται η άμπελος. Ένα από τα παλαιότερα φυτά που παρουσιάστηκαν στη γη που σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς η ηλικία της ανέρχεται σε 140.000.000 χρόνια. Επίσης αναφέρονται οι ποικιλίες του αμπελώνα αλλά και τα προϊόντα που παράγονται. Τέλος περιγράφεται ο βασικός καρπός ενός αμπελιού, το σταφύλι, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του κρασιού. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι καλλιεργητικές εργασίες που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός σωστού αμπελώνα. Η προετοιμασία του εδάφους για την εγκατάσταση του αμπελώνα, η άρδευση του αμπελιού, η λίπανση, το κλάδεμα (θερινό- χειμερινό) είναι οι βασικές εργασίες που προαπαιτούνται για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. Το επόμενο κεφάλαιο περιγράφει τον οίνο. Δηλαδή το τελικό προϊόν που παράγεται με τη ζύμωση των χυμών των σταφυλιών ή του μούστου τους. Ήδη από την αρχαιότητα οι Έλληνες ασχολούνταν με την παραγωγή του οίνου ενώ το εμπόριο του, απλώνοντας σε ολόκληρη τη μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο και αποτελούσε μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Τέσσερις είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα του κρασιού και παίζουν σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του. Το έδαφος, το κλίμα, η ποικιλία του αμπελιού και τέλος ο άνθρωπος. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται ο όρος οινοποίηση. Η μετατροπή δηλαδή του χυμού των σταφυλιών σε οίνο καθώς επίσης και όλη η διαδικασία που απαιτείται. Στο επόμενο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός της ποιότητας του οίνου, καθώς επίσης και οι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του. Τέλος στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η πειραματική διαδικασία κατά την οποία μετράται ο δείκτης pinking σε άγνωστα δείγματα κρασιού, η ροζ απόχρωση που εμφανίζουν τα λευκά κρασιά συνήθως μετά την εμφιάλωση τους, τα συμπεράσματα που προκύπτουν καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου pinking (ρόζιασμα).
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσακίρης Ιωάννης |
Uncontrolled Keywords: | Οίνος, Λευκός οίνος, Ποιοτικός έλεγχος |
Subjects: | Ο > Οίνος και οινοποιία Π > Ποιοτικός έλεγχος |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 16 Feb 2016 08:52 |
Last Modified: | 18 Feb 2016 12:47 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/7816 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |