Αποθήκευση και συντήρηση ακτινίδιων

Χασιώτη, Αθανασία (2004) Αποθήκευση και συντήρηση ακτινίδιων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap37_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (233kB)

Abstract

Η διατριβή αυτή περιλαμβάνει μια αναφορά στις διαδικασίες που ακολουθούν την συγκομιδή του ακτινιδίου και αναλύει τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης του. Συγκεκριμένα, αναλύονται τα συστατικά του καρπού ακτινιδιάς, τα κριτήρια ωριμότητας, η αναπνοή του καρπού, η επίδραση αιθυλενίου και άλλων αερίων στη συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης, οι πιθανοί κίνδυνοι κατά την αποθήκευση και οι μετασυλλεκτικές φροντίδες. Η ακτινιδιά είναι ένα φυτό που εισήχθηκε στη χώρα μας δοκιμαστικά πριν από 30 χρόνια περίπου και σε σύντομο χρονικό διάστημα γνώρισε μια θεαματική πρόοδο. Ύστερα από την επιτυχημένη εγκατάστασή της στην περιοχή της Πιερίας, εξαπλώθηκε με γοργό ρυθμό σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα της χώρας. Στην Ευρώπη, οι προοπτικές κατανάλωσης των καρπών ακτινιδιάς διαγράφονται ευνοϊκές, ιδιαίτερα στις χώρες της Ε.Ε., όπου το Ελληνικής προέλευσης προϊόν είχε κάνει δυναμική εμφάνιση. Επίσης, στην εσωτερική αγορά η ακτινιδιά καταλαμβάνει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα άλλα οπωροφόρα. Δεδομένου όμως πως το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής το κατέχει η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες πέρα από τον Ατλαντικό, το μείζον ζήτημα διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος είναι η σωστή συντήρηση και αποθήκευσή του, έτσι ώστε να φθάνει στους προορισμούς διάθεσης σε υψηλή ποιότητα, τόσο από άποψης εμφάνισης όσο και περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Το ακτινίδιο είναι καρπός έντονα κλιμακτηριακός, δηλαδή, αναπνέει έντονα και οι συνθήκες διατήρησής του, όσο και ο χρόνος συγκομιδής του, είναι κρίσιμοι παράγοντες για την μετέπειτα ζωή του καρπού. Ο καθορισμός των κατάλληλων συνθηκών έχει γίνει μετά από έρευνες επιστημόνων, αλλά και εμπειρικά από τις ίδιες τις εταιρίες που εμπορεύονται ακτινίδια. Υπάρχουν φυσικά διακυμάνσεις μεταξύ των ιδανικών συνθηκών συντήρησης και αυτό γιατί κατά την μεταφορά ή την μεταποίηση των καρπών απαιτούνται και διαφορετικές συνθήκες για να διατηρηθούν οι τελευταίοι.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λαλάς Σταύρος
Uncontrolled Keywords: Χαρακτηριστικά ακτινιδίου, Συγκομιδή ακτινιδίου, Επεξεργασία ακτινιδίου
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Χ > Χυμοί φρούτων
Τ > Τρόφιμα, Βιομηχανία και εμπόριο των - Ενοποίηση και συγχώνευση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 16 Mar 2015 09:20
Last Modified: 01 Apr 2015 08:25
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/778

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top