Καραμπαμπάς, Αθανάσιος and Σαρδέλα, Άννα and Τσιραντωνάκης, Ανδρέας (2015) Η χρησιμοποίηση των φυκιών στη διατροφή κρεοπαραγωγών ορνιθίων: ερευνητική εργασία = Use of algae in broilers feeding (Research study). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
zp3_2015.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Τα μακροφύκη αλλά και τα μικροφύκη και τα κυανοβακτηρίδια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγές προσθετικών συστατικών στα λειτουργικά τρόφιμα. Η σπιρουλίνα, θεωρείται σημαντική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας συστατικών όπως πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και αμινοξέων, αντιοξειδωτικών ουσιών, χρωστικών ουσιών, βιταμινών και ανόργανων ουσιών. Το Ascophyllum nodosum περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ολικών πολυσακχαριτών. Για τις ανάγκες του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν 280 συνολικά ορνίθια κρεοπαραγωγής τύπου Ross, ηλικίας μίας ημέρας τα οποία κατανεμήθηκαν τυχαία σε 7 ομάδες των 40 ορνιθίων με 4 υποομάδες των 10 ορνιθίων για την κάθε ομάδα, αντίστοιχα. Για τη διατροφή της ομάδας των μαρτύρων χρησιμοποιήθηκαν τυπικά σιτηρέσια πρώτης, δεύτερης και τρίτης ηλικίας, με βάση το καλαμπόκι και το σογιάλευρο και σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες των ορνιθίων (NRC, 1994). Στα σιτηρέσια των υπολοίπων ομάδων έγινε είτε επιπλέον προσθήκη ελληνικής προέλευσης σπιρουλίνας σε ποσότητες 5 g/kg (Ομάδα Σπ-05) ή 10g/kg (Ομάδα Σπ-10) αντίστοιχα, είτε προσθήκη ασκόφυλλου σε ποσότητες 5g/kg (Ομάδα ασκ-5) ή 10g/kg (Ομάδα ασκ-10) ή 20g/kg (Ομάδα ασκ-20), αντίστοιχα. Η κατανάλωση τροφής και νερού ήταν κατά βούληση. Κατά τη διάρκεια του πειράματος μετριόνταν η κατανάλωση τροφής, η μεταβολή του σωματικού βάρους και η εκμετάλλευση της τροφής. Στο τέλος του πειράματος σε δείγματα κρέατος από το στήθος και το μηρό προσδιορίστηκε η οξειδωτική σταθερότητα και η σύνθεση των λιπαρών οξέων του κρέατος. Η προσθήκη σπιρουλίνας και ασκόφυλου δεν προκάλεσε σημαντικές διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων όσον αφορά τα παραγωγικά χαρακτηριστικά, την οξειδωτική σταθερότητα του κρέατος, αλλά η προσθήκη της σπιρουλίνας προκάλεσε μια σημαντική (Ρ<0,05) αύξηση στο σφάγιο ορισμένων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Ως γενικό συμπέρασμα από την παρούσα εργασία προκύπτει ότι η προσθήκη της σπιρουλίνας, ενώ δε βλάπτει τα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ορνιθίων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «λειτουργικό» συστατικό, για τον εμπλουτισμό του ορνιθίου κρέατος με τα ωφέλιμα για την υγεία του καταναλωτή ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Όσον αφορά τις επιδράσεις του ασκόφυλλου απαιτούνται περαιτέρω ερευνητικές εργασίες.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Νικολακάκης Ιωάννης |
Uncontrolled Keywords: | Φύκη, Παχυνόμενα ορνίθια, Παραγωγικά χαρακτηριστικά, Οξειδωτική σταθερότητα, Λιπαρά οξέα. |
Subjects: | Κ > Κατοικίδια ζώα Π > Πτηνά - Διατροφή Π > Πτηνοτροφία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 03 Nov 2015 13:33 |
Last Modified: | 04 Nov 2015 08:52 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/7769 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |