Εφαρμογή συστήματος HACCP στα κονσερβοποιημένα ροδάκινα

Δημητριάδου, Σοφία (2004) Εφαρμογή συστήματος HACCP στα κονσερβοποιημένα ροδάκινα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap19_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (262kB)

Abstract

Η βιομηχανία τροφίμων αντιμετώπισε πολλές σημαντικές αλλαγές στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, όπως η εισαγωγή υψηλά αυτοματοποιημένων και ταχύρυθμων διεργασιών, οι καινοτομίες στη συσκευασία, στους τρόπους παραγωγής προϊόντων και στα συστήματα διανομής. Σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες ποσότητες προϊόντων μεταφέρονται – σχεδόν αμέσως μετά την παραγωγή τους – στα κέντρα διανομής ή τις αποθήκες, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να βρίσκονται σε σύντομο χρονικό διάστημα στη διάθεση των καταναλωτών . Εξ αιτίας της γρήγορης αυτής μεταφοράς, η συγκομιδή των πρώτων υλών, η παραγωγική διαδικασία και η διανομή των προϊόντων πρέπει να ελέγχονται ικανοποιητικά, προκείμενου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων. Το σύστημα που βοηθά στην επίτευξη του στόχου αυτού είναι το σύστημα HACCP. Η ανάπτυξη του συστήματος HACCP γίνεται με την εφαρμογή των επτά αρχών του HACCP και συνδέεται με τη μοναδικότητα της επιχείρησης, του παραγόμενου προιόντος Τα πρότυπα της Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής (GMP) και υγιεινής στις βιομηχανίες τροφίμων τεκμηριώνουν την ευθύνη της διοίκησης για την παραγωγή τροφίμων που εκπληρώνουν τις απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας. Σε συνδυασμό με το σύστημα HACCP παρέχουν το πλαίσιο Για την ανάπτυξη και εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας. Η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων απαιτεί τον καθορισμό κρίσιμων σημείων και προτύπων για το κάθε σημείο, ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε επιχείρησης. Ο έλεγχος για την εφαρμογή των προτύπων της GMP εμπίπτει στις αρμοδιότητες της διοίκησης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Θέμελης Θωμάς
Uncontrolled Keywords: Κονσερβοποιημένα ροδάκινα, Διάγραμμα αποφάσεων κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCP), HACCP,
Subjects: Κ > Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 15 Mar 2015 12:32
Last Modified: 01 Apr 2015 11:52
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/740

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top