Πολυεθνικές επιχειρήσεις και ο ρόλος τους στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς

Ευαγγελιστή, Παρασκευή (2002) Πολυεθνικές επιχειρήσεις και ο ρόλος τους στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
L4_2002.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (11MB)

Abstract

Η δύναμη των πολυεθνικών επιχειρήσεων δεν είναι αποτέλεσμα της ολιγοπωλιακής τους φύσης στην παγκόσμια οικονομία που προκύπτει από την τεχνολογική, εμπορική και χρηματιστική τους ανωτερότητα. Είναι αποτέλεσμα επίσης της πολιτικής ενθάρρυνσης των διαφόρων χωρών, όπως η Ελλάδα, απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες. Η πολιτική αυτή που υλοποιείται με την παροχή ευνοϊκών όρων εγκατάστασης και λειτουργίας ( φορολογικές, δασμολογικές κ.λ.π. διευκολύνσεις ), αποσκοπεί στην κάλυψη του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών και των επενδυτικών αναγκών, όπως επίσης και στην αύξηση της τεχνολογικής στάθμης μιας χώρας, όπως η Ελλάδα. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής γίνεται κατά τρόπο γενικό και συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση μόνο της διαπραγματευτικής δύναμης των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ο γενικός αυτός τρόπος, με τον οποίο εφαρμόζεται η πολιτική αυτή, οφείλεται στην αδυναμία ελέγχου των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αυτών από τους διάφορους κρατικούς φορείς και η επικράτηση της άποψης ότι οι ξένες επενδύσεις υποβοηθούν σημαντικά το ισοζύγιο πληρωμών, την αύξηση της απασχόλησης, της τεχνολογικής στάθμης, κ.λ.π. Το συναλλαγματικό κόστος των επενδύσεων ξεπερνά πολλές φορές το συναλλαγματικό όφελος. Επίσης η πολιτική κινήτρων που ακολουθείται στο θέμα των ξένων επιχειρήσεων ευνοεί τις επιχειρήσεις αυτές σε βάρος των ελληνικών, με αποτέλεσμα οι πρώτες να ισχυροποιούν τη θέση τους στην εγχώρια αγορά. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με το τεχνολογικό, εμπορικό και χρηματιστικό βάρος των μητρικών επιχειρήσεων των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, είναι αιτία της ολιγοπωλιακής επικράτησης των εταιρειών αυτών στην εγχώρια αγορά, τουλάχιστο στους κλάδους των χημικών και των μεταλλουργικών βιομηχανιών Η έλλειψη συστηματικού ελέγχου των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών επιχειρήσεων και εκλεκτικής πολιτικής, σχετικά με την πραγματοποίηση άμεσων επενδύσεων, όπως επίσης και η ολιγοπωλιακή θέση που κατέχουν οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν βασικά στοιχεία της δύναμης των πολυεθνικών εταιρειών. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της διαφορετικής πολιτικής τιμών με τις αρνητικές συνέπειές της για την εθνική οικονομία. Πραγματικά, η πολιτική κινήτρων και το τεχνολογικό βάρος των πολυεθνικών επιχειρήσεων βοηθούν στην ισχυροποίηση της θέσης των επιχειρήσεων αυτών στην εγχώρια αγορά, που πολλές φορές φθάνουν να δρουν κάτω από ολιγοπωλιακές συνθήκες. Έτσι οι επιχειρήσεις αυτές εφαρμόζουν σε μεγάλη έκταση τις υπερκοστολογήσεις και τις υποκοστολογήσεις για να μεταφέρουν παράνομα τα κέρδη τους στο εξωτερικό και να αποφύγουν την εγχώρια φορολογία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κακουλίδης Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Παγκόσμιες επιχειρήσεις, Πλεονεκτήματα πολυεθνικών επιχειρήσεων, Αμοιβές εργαζομένων στις παγκόσμιες επιχειρήσεις
Subjects: Π > Πολυεθνικές εταιρείες - Διοίκηση και οργάνωση
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 24 Jun 2015 06:53
Last Modified: 26 Jun 2015 07:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/7105

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top