Φουντουλάκη, Σοφία (2008) Ελαιόλαδο: από την παραγωγή στη διανομή. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap78_2008.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (993kB) |
Abstract
Τα κυριότερα προϊόντα, που παράγονται από την καλλιέργεια της ελιάς είναι το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές. Από τα δυο αυτά προϊόντα μεγαλύτερη σημασία έχει το ελαιόλαδο. Με τα σημερινά δεδομένα η παγκόσμια παραγωγή λαδιού ανέρχεται σε 1.400.000 μετρικούς τόνους. Μάλιστα το 99% της παραγωγής αυτής παράγεται στις Μεσογειακές χώρες. Το ελαιόλαδο, είναι μια προνομιούχος λιπαρή ουσία. Υπερτερεί έναντι όλων των άλλων λιπαρών σωμάτων που χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου, είτε αυτά προέρχονται από το φυτικό, είτε από το ζωικό βασίλειο. Η θερμιδική του αξία είναι ίδια με εκείνη των άλλων λιπαρών ουσιών (9 Μ.Θ. κατά γραμμάριο), τα άλλα όμως ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι τέτοια, ώστε να του εξασφαλίζουν προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη θρεπτική, τη βιολογική και την υγιεινολογική του αξία. Το ελαιόλαδο προέρχεται από το μεσοκάρπιο και όχι από ελαιούχους σπόρους, το ίδιο δε το λάδι στη διάρκεια της διαχωρίσεως του δρα ως μη πολικός διαλύτης και εκχυλίζει από το μεσοκάρπιο ουσίες αρωματικές και γευστικές. Οι περισσότερες από αυτές είναι μη πολικές ή ελάχιστα πολικές και μερικές έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Παραγωγή ελαιολάδου, Μέθοδοι συγκομιδής, Έλεγχος ποιότητας, Αλλοιώσεις ελαιολάδου, Ελιά |
Subjects: | Ε > Ελαιουργία και ελαιουργεία Ε > Ελαιόλαδο |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 14 Mar 2015 09:01 |
Last Modified: | 17 Mar 2015 10:35 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/684 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |