Φούντα, Ευαγγελία and Τσιαρδάκα, Αθηνά (2006) Ο πρωτογενής τομέας του Ν. Κοζάνης και η συμβολή της Αγροτικής Τράπεζας στην ανάπτυξή του. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
XR40_2006.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (14MB) |
Abstract
Η παρούσα εργασία με θέμα « Ο Πρωτογενής Τομέας του Ν.Κοζάνης και η συμβολή της Αγροτικής Τράπεζας στην ανάπτυξη του...» πραγματεύεται την συμβολή της ΑΤΕ στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα του Νομού Κοζάνης και κατ’ επέκταση εξετάζει την σημαντικότητα του ρόλου της Αγροτικής Τράπεζας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Ν Κοζάνης. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το προφίλ της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και οι τομείς της δραστηριότητας της. Σκιαγραφείται η πορεία, η δομή, η οργάνωση, τα προσφερόμενα προϊόντα της κατεξοχήν εξειδικευμένης Τράπεζας για τον αγροτικό οικονομικό ιστό της χώρας. Στο 2° κεφάλαιο αναλύεται η αγροτική ταυτότητα του Νομού Κοζάνης. Αποτυπώνεται η εικόνα του Πρωτογενούς Τομέα, οι αδυναμίες και τα προβλήματα που απορρέουν. Συνοπτικά φαίνεται ότι ο Νομός Κοζάνης, ορεινή περιοχή για τα δεδομένα της Ελλάδος, μέχρι το 1970 συγκαταλεγόταν στους φτωχότερους Νομούς της χώρας. Ο πληθυσμός ασχολείτο κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ ήταν και απομονωμένος από τα κεντρικά οδικά δίκτυα της χώρας. Η εκμετάλλευση των λιγνιτοφόρων κοιτασμάτων που υπάρχουν στο υπέδαφος της περιοχής, έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία του Τα μικρά οροπέδια, που σχηματίζονται στην περιοχή, αν και χαμηλής αποδοτικότητας, καλλιεργούνται. Τα κύρια προϊόντα, που παράγει ο Νομός, είναι σιτηρά, καπνά, όσπρια υψηλής ποιότητας, ενώ σε ορισμένους δήμους ευδοκιμεί η πατάτα και τα δενδροκομικά, όπως μήλα και ροδάκινα. Ένα μοναδικό προϊόν, που παράγεται επί αιώνες στην περιοχή, είναι το βολβόριζο φυτό «Κρόκος», που καλλιεργείται στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμά και έχει καταστήσει την Κοζάνη γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Η αμπελοκαλλιέργεια είναι, επίσης, ένας τομέας γεωργικής παραγωγής, σε περιορισμένη όμως κλίμακα, ενώ το κρασί και το τσίπουρο, που παράγονται, απορροφούνται από την τοπική κατανάλωση. Πηγή ζωής για την περιοχή αποτελεί διαχρονικά και η κτηνοτροφία. Τα βουνά και τα λιβάδια, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Νομού, ευνοούν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Τα κτηνοτροφικά προϊόντα του Νομού Κοζάνης είναι υψηλής ποιότητας. Ονομαστά είναι το τουλουμίσιο τυρί, ο μπάτζιος, τα λευκά τυριά του Βοΐου, το κεφαλοτύρι και το μανούρι της Βλάστης. Στο 3° κεφάλαιο εξετάζεται ο ρόλος της Αγροτικής Τράπεζας στην ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα του Νομού Κοζάνης, προς τον οποίο παρέχει ποικιλία χρηματοδοτικών προγραμμάτων και διαχειρίζεται επίσης ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα. Τέλος, στο 4° κεφάλαιο, μετά την ανάλυση που έχει προηγηθεί γίνεται μια σύνοψη κατά την οποία συμπεραίνεται ότι ο Πρωτογενής Τομέας του Ν Κοζάνης δεν έχει ικανοποιητική ανάπτυξη αλλά γίνονται προσπάθειες από τις διάφορες υπηρεσίες για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Πιτόσκα Ηλέκτρα |
Uncontrolled Keywords: | Αγροτική ανάπτυξη Ν. Κοζάνης, Αγροτική Τράπεζα, Προγράμματα αγροτικού τομέα |
Subjects: | Α > Αγροτική ανάπτυξη Α > Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος |
Divisions: | Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών (Κοζάνη) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 12 Jun 2015 07:30 |
Last Modified: | 26 Oct 2016 10:24 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/5668 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |