Καταγωγή και εξέλιξη του ίππου: οι ελληνικές φυλές ιπποειδών

Γεωργακοπούλου, Κωνσταντίνα (2007) Καταγωγή και εξέλιξη του ίππου: οι ελληνικές φυλές ιπποειδών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp47_2007.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (812kB)

Abstract

Το άλογο κατάγεται, σύμφωνα με τις επικρατούσες επιστημονικές αντιλήψεις, από ένα μικρόσωμο τετραδάκτυλο ζώο που ζούσε πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, τον Hώιππο. Κατά το πέρασμα εκατομμυρίων ετών και μέσα από μια σειρά εξελικτικών διαδικασιών έχουμε την εμφάνιση του σημερινού αλόγου που ανήκει στο γένος Ίππος. Όλες οι φυλές των αλόγων προέρχονται, σύμφωνα με τις επικρατούσες επιστημονικές αντιλήψεις, από δύο βασικούς προγόνους: τον Ίππο Παλλάς και τον Ίππο Tαρπάν. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, η εξημέρωση του αλόγου έγινε για πρώτη φορά το 2000 π.X. από τους Mογγόλους, οι οποίοι εξημέρωσαν τον Iππο Przewalskii, που ανήκε στο είδος Παλλάς. Oι άραβες παρέλαβαν το άλογο τον 2ο μ.X. αιώνα. Mε τη μεγάλη ιπποφιλία και το αδιάκοπο ενδιαφέρον τους ανέπτυξαν την περίφημη αραβική φυλή αλόγων, η οποία εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την εξαιρετική αυτή φυλή προήλθαν και άλλες σημαντικότατες φυλές αλόγωv. Τα ελληνικά άλογα, ανάλογα με το περιβάλλον που διαβιούσαν, εξελίχθηκαν σε δύο τύπους, ο ορεινός και ο πεδινός. O ορεινός τύπος εξαπλώνεται σε όλη την ορεινή ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και περιλαμβάνει τις φυλές: Πίνδου, Πηνείας, Κρήτης, Σκύρου και Αίνου, ενώ ο πεδινός στις πεδιάδες της Θεσσαλίας, Mακεδονίας, Θράκης και στην Ανατολική και Δυτική Πελοπόννησο και περιλαμβάνει τις φυλές Θεσσαλίας, Ανδραβίδας, Ζακύνθου και Ροδόπης. Από αυτούς τους δύο τύπους κατάγονται όλες οι φυλές των ελληνικών αλόγων. Tα άλογα, από τότε που εξημερώθηκαν συνέβαλαν, αναμφιβόλως, τα μέγιστα στην ανάπτυξη του πολιτισμού. H ταχύτατη όμως εκμηχάνισης της γεωργίας και των χερσαίων μεταφορών είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των ιπποειδών στη χώρα μας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το μέλλον των αλόγων στην Ελλάδα φαινόταν δυσοίωνο. Όμως από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 άρχισαν να γίνονται σημαντικά βήματα για τη διάσωση ων ελληνικών φυλών αλόγων με αποτέλεσμα να έχουμε μία μικρή αύξηση του πληθυσμού των αλόγων. Για την διάσωση των ελληνικών φυλών θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα πριν φτάσουμε στο σημείο να θεωρούμε τα άλογα μουσειακό είδος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παππά-Μιχαηλίδου Βασιλική
Uncontrolled Keywords: Φυλές αλόγων, Εξέλιξη Αλόγων, Φυλή Πίνδου(Άλογα), Φυλή Σκύρου(Άλογα), Φυλή Κρήτης(Άλογα), Φυλή Ροδόπης(Άλογα)
Subjects: Α > Άλογα
Ζ > Ζώα - Γενετική
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 08 Mar 2015 13:40
Last Modified: 31 Mar 2015 12:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/446

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top