Η εξέλιξη των τιμών βασικών αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως

Βαμβακοπούλου, Παρθένα (2010) Η εξέλιξη των τιμών βασικών αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap57_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται στην εξέλιξη των τιμών αγροτικών προϊόντων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της ανόδου των τιμών το οποίο γίνεται φανερά αισθητό τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αρχικά θα μελετηθούν οι διακυμάνσεις των τιμών μερικών βασικών αγροτικών προϊόντων (ρύζι, καλαμπόκι, κρέας), ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Στη συνέχεια η ερευνητική προσπάθεια θα επικεντρωθεί στους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές είτε αυτοί είναι άμεσα ορατοί και μετρήσιμοι (π.χ. καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την παραγωγή) είτε είναι λιγότερο ευδιάκριτα (π.χ. κερδοσκοπία με μελλοντικά συμβόλαια για αγροτικά προϊόντα). Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην ολοένα αυξανόμενη παραγωγή βιοκαυσίμων καθώς με την αφιέρωση ολοένα περισσότερων εκτάσεων για την παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για βιοκαύσιμα, περιορίζεται η αντίστοιχη ποσότητα τροφής με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αύξηση στις τιμές των τροφίμων και διατροφική ανασφάλεια σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Τέλος θα γίνει προσπάθεια να προσεγγισθεί η μελλοντική διαμόρφωση των τιμών και οι ρυθμοί με τους οποίους θα συνεχίσει να κινείται η αγορά στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, θα εξετασθεί ο ρόλος που παίζουν οι αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις και ο αντίκτυπος τους στη διαμόρφωση των τιμών

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: FAO, Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, Βασικά αγροτικά προϊόντα, Τιμολόγηση αγροτικών προϊόντων, Καλαμπόκι, Βιοκαύσιμα, Βιομάζα, Σιτηρά
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Π > Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου
Τ > Τιμές (Οικονομία)
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 Mar 2015 11:01
Last Modified: 22 Oct 2015 07:31
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/371

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top