Αργύρης, Ευάγγελος (2012) ISO 22000:2005 σε σύγχρονο διφασικό ελαιοτριβείο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap29_2012.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (9MB) |
Abstract
Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη αναλύεται το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναμένεται να κινηθεί κατά τα επόμενα χρόνια το ελληνικό ελαιόλαδο, όπως αυτό διαμορφώνεται σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης αναπτύσσονται θέματα που αφορούν τη διαδικασία ελαιοποίησης και τη λειτουργία του ελαιοτριβείου, στη συνέχεια γίνεται διερεύνηση της εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας του ελαιολάδου σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005 σε σύγχρονο διφασικό ελαιοτριβείο της Ελλάδας. Ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο των τροφίμων η επιχείρηση παραγωγής ελαιολάδου έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σύστημα Διασφάλισης της Ασφάλειας των Τροφίμων (ISO 22000:2005), το οποίο στην ουσία αποτελεί την εξέλιξη των αρχών HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Το HACCP αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση, αξιολόγηση και έλεγχο των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την αλυσίδα παραγωγής, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την ασφάλεια των τροφίμων. Αναγνωρίζει συγκεκριμένους κινδύνους (μικροβιολογικούς, χημικούς και φυσικούς) και ορίζει προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο τους. Σκοπός του ISO 22000:2005 είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής των τροφίμων μέσω συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου όλων των λειτουργιών σε όλα τα στάδια της αλυσίδας του ελαιολάδου.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Ελαιόλαδο, Ελαιοκαλλιέργεια, Διφασικό ελαιοτριβείο, Επεξεργασία ελαιολάδου, Σύστημα Ανάλυσης Επικινδυνότητας και Κρίσιμων Σημείου Ελέγχου (HACCP) |
Subjects: | Ε > Ελιά - Οργανική γεωργία Π > Ποιοτικός έλεγχος |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 05 Mar 2015 07:45 |
Last Modified: | 30 Sep 2015 08:44 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/308 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |