Γκίνη, Γεωργία (2010) Παραδοσιακά προϊόντα στην περιοχή των Ιονίων Νήσων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
D62_2010.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (5MB) |
Abstract
Τα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής είναι προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστική που ξεχωρίζουν από άλλα παρόμοια και συνδέονται με την διατροφική κουλτούρα ενός τόπου, καθώς επίσης και με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας των προϊόντων αυτών οφείλεται στην ιδιοτυπία των πρώτων υλών , στον τρόπο παρασκευής τους, έχει ιστορία δεκαετιών ή και αιώνων και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Η αξία των παραδοσιακών προϊόντων αναγνωρίστηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέσπισε τον 1992 τον πρώτο κανονισμό για την προστασία και πιστοποίηση τους. Επίσης, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη έγιναν διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες που ασχολήθηκαν με την μελέτη των παραδοσιακών προϊόντων και την πιο υγιεινή διατροφή. Η ιστορία και τα παραδοσιακά προϊόντα των Ιόνιων νήσων είναι μοναδικά, με ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα. Το καταναλωτικό κοινό τα τελευταία χρόνια στρέφεται στην αγορά των παραδοσιακών προϊόντων, λόγω ότι φτιάχνονται από αγνά υλικά και βοηθάνε στην υγιεινή διατροφή. Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας το προφίλ του καταναλωτή των παραδοσιακών προϊόντων μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι το ακόλουθο: καταναλωτής ηλικίας άνω των 41 ετών, έγγαμος με περισσότερα από 4 μέλη στο νοικοκυριό τους και σχετικά υψηλό εισόδημα (1501- 3000).
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Σερδάρης Παναγιώτης |
Uncontrolled Keywords: | Τοπικά προϊόντα, Νησιά Ιονίου, Πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων, HACCP |
Subjects: | Π > Προϊόντα Π > Ποιοτικός έλεγχος |
Divisions: | Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 21 Apr 2015 13:06 |
Last Modified: | 21 Apr 2015 13:06 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/2401 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |