Η καλλιέργεια της ελιάς

Μπερδούση, Λαμπρινή (2005) Η καλλιέργεια της ελιάς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap55_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (205kB)

Abstract

Το θέμα της εργασίας είναι η καλλιέργεια της ελιάς. Στο θέμα αυτό αρχικά γίνεται μια ιστορική αναδρομή της ελιάς, την πιθανή προέλευσή και διάδοσή της. Με βάση τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί, διαδόσεις σοφών διαχρονικά ανθρώπων, την ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα ενισχύεται η άποψη, ότι η καταγωγή της ελιάς βρίσκεται στην Ελλάδα και από εκεί εξαπλώθηκε στην Μικρά Ασία κ.τ.λ. Επακολουθεί το κύριο τμήμα της διατριβής, όπου γίνεται λόγος για την κατάλληλη και ακατάλληλη θερμοκρασία που ευνοεί ή δεν ευνοεί την καλλιέργεια της ελιάς, η οποία εξαρτάται από την ποικιλία και την περιοχή. Εν συνεχεία, παρουσιάζονται οι τρόποι επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς και οι τρόποι ξεπικρίσματος αυτών ,καθώς επίσης και η διαδικασία παραγωγής του λαδιού. Έμφαση δίνεται και στη σχέση της ελιάς με την υγεία. Κατόπιν αυτών, ακολουθούν οι ιδιορρυθμίες και οι ιδιαιτερότητες της φυσιολογίας του ελαιοδέντρου. Σημαντικό κεφάλαιο της διατριβής είναι οι καλλιεργητικές φροντίδες της ελιάς. Αναφορικά είναι ο πολλαπλασιασμός της ελιάς, η εδαφοκαλλιέργεια, το κλάδεμα, η λίπανση, η άρδευση, η φυτοπροστασία, καθώς επίσης η συγκομιδή, η μεταποίηση και η συντήρηση.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ελιά, Βιολογικά προϊόντα, Μεταποίηση ελιάς, Παραγωγή ελιάς
Subjects: Ε > Ελιά - Ασθένειες και παράσιτα
Ε > Ελιά - Ελλάδα
Φ > Φυτοφάρμακα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 28 Feb 2015 11:40
Last Modified: 31 Mar 2015 11:00
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/184

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top