Σδούκου, Αφροδίτη (2004) Η διατροφική αξία του ελαιόδεντρου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
fp27_2004.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (968kB) |
Abstract
Το ελαιόδεντρο είναι από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα δέντρα στον κόσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της ελιάς. Γεγονός είναι ότι οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που επιδόθηκε συστηματικά στην καλλιέργεια της ελιάς και αφού εκτίμησε τα πλεονεκτήματα του δέντρου αυτού, το θεώρησε ιερό αφιερώνοντας το στη θεά της σοφίας, την Αθηνά, και το καθιέρωσε σαν σύμβολο ειρήνης και νίκης. Η ελιά, ως γνωστό, καθιερώθηκε ως το εθνικό δέντρο των Ελλήνων και το λάδι αποτελεί εθνικό προϊόν. Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός φρουτοχυμός και είναι μοναδικό από την άποψη ότι μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την παραλαβή του, χωρίς καμία χημική επεξεργασία. Διακρίνεται για τη μοναδικότητα του σε σύνθεση και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι φυσικό μονοακόρεστο λάδι και η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινόλες, βιταμίνη–Ε) σ’ αυτό είναι ιδανική.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Μολασιώτης Αθανάσιος |
Uncontrolled Keywords: | Χαρακτηριστικα ελαιοδέντρου, Επιτραπέζια ελιά, Ελαιόλαδο, |
Subjects: | Δ > Διατροφή - Ποιότητα Ε > Ελαιόλαδο |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 10 Apr 2015 14:31 |
Last Modified: | 14 May 2015 11:24 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/1763 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |