Τζιαμπάση, Γεωργία (2003) Καλλιέργεια πατάτας στο Νομό Κοζάνης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
fp14_2003.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike. Download (4MB) |
Abstract
Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται με τη φύτευση κονδύλων ή και τμημάτων των κονδύλων ανάλογα με το μέγεθος, κάθε κόνδυλος πρέπει να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον μάτι. Το φυτό προτιμά δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 17 – 22°C.Για το σχηματισμό των κονδύλων η θερμοκρασία πρέπει να είναι 3 – 5°C πιο κάτω. Θερμοκρασίες πάνω από 30°C αναστέλλουν το σχηματισμό κονδύλων. Θερμοκρασίες 20-30ºC μειώνουν την απόδοση λόγω αύξησης αναπνοής με αποτέλεσμα τη μείωση των υδατανθράκων. Η βλάστηση μπορεί να αρχίσει σε χαμηλές θερμοκρασίες από 5 - 10ºC, αλλά η σπορά πρέπει να αποφεύγεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γιατί καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού και ευνοούν τη σήψη. Στην Ελλάδα η πατάτα μπορεί να καλλιεργηθεί σε τρεις διαφορετικές εποχές ανάλογα με την περιοχή. Στα ορεινά η πατάτα φυτεύεται τον Απρίλιο και η συγκομιδή γίνεται το Σεπτέμβριο, ενώ στα πεδινά μπορούμε να φυτέψουμε την πατάτα δυο φορές το χρόνο το μήνα Φεβρουάριο η πρώτη και τον Αύγουστο η δεύτερη. Στα πολύ νότια κλίματα μπορούμε να φυτέψουμε το Νοέμβριο και η συγκομιδή να γίνει τον Απρίλιο.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Παπαδόπουλος Ιωάννης |
Uncontrolled Keywords: | Πατατόσπορος, Ποικιλίες πατάτας (Κοζάνη), Εντομολογικοί εχθροί |
Subjects: | Λ > Λιπάσματα Φ > Φυτοπροστασία Π > Πατάτες |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 29 Mar 2015 11:50 |
Last Modified: | 06 Apr 2015 07:55 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/1232 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |