Ποιότητα ελαιόλαδου

Δούλη, Δήμητρα (2013) Ποιότητα ελαιόλαδου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap29_2013.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής. Όπως προαναφέρθηκε είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα πολιτισμικά, θρησκευτικά, αλλά και με τα οικονομικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, καθώς επίσης αποδείχτηκε και πανάκεια για την υγεία των καταναλωτών. Η καθιέρωση του ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφή μας, εκτός από τα οφέλη τα οποία μας προσφέρει, μας δημιουργεί αυτόματα την επιθυμία αναζήτησης ποιοτικού προϊόντος, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε στο τραπέζι μας αυτό το δώρο της φύσης. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε με μια πιο λεπτομερή ματιά το ελαιόλαδο σαν προϊόν από όλα τα στάδια παραγωγής του, από τον σχηματισμό του στον καρπό μέχρι την αποθήκευσή του αλλά και τη διατήρησή του, εξασφαλίζοντας όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνα που το καθιστούν κατάλληλο για κατανάλωση. Με άλλα λόγια λοιπόν θα πρέπει να διερευνήσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, για να μπορέσουμε να κρίνουμε αντικειμενικά την καταλληλότητα του λαδιού που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο φαγητό μας. Η εργασία αυτή δημιουργήθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής διατριβής μου με θέμα την ποιότητα του ελαιολάδου και περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη φύση του ελαιολάδου, τις μεθόδους και τους τρόπους ανάλυσης του, τις πιθανές νοθείες αλλά και τις αλλοιώσεις που υφίσταται. Σκοπός της εργασίας είναι να βοηθήσει τον εκάστοτε αναγνώστη, να κατανοήσει τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου σαν προϊόν, τι είναι η ποιότητά του, από ποιους παράγοντες εξαρτάται, καθώς επίσης ποια είναι η σημασία παραγωγής ποιοτικού λαδιού, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσει τα δικά του κριτήρια για το προϊόν που καταναλώνει και να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση γύρω από το ελαιόλαδο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Ελιά, Ελαιόκαρπος, Ελαιόλαδο, Συγκομιδή, Ελαιοτριβείο, Μάλαξη, Ποιότητα, Νοθεία
Subjects: Ε > Ελαιόλαδο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 29 Nov 2023 08:42
Last Modified: 29 Nov 2023 09:13
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12289

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top