Εφαρμογή του συστήματος HACCP για την παραγωγή κονσερβοποιημένης ελιάς από τη βιομηχανία "Κωνσταντόπουλος Α.Ε. OLYMP"

Κουρσιούμπα, Ελένη (2004) Εφαρμογή του συστήματος HACCP για την παραγωγή κονσερβοποιημένης ελιάς από τη βιομηχανία "Κωνσταντόπουλος Α.Ε. OLYMP". BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap53_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (9MB)

Abstract

Η εφαρμογή ενός Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (HACCP) κατά την κονσερβοποίηση της ελιάς με ποιοτικές προδιαγραφές από τη βιομηχανία είναι πλέον αναγκαία και επιτακτική, όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, λόγω της ευπαθούς φύσης των τροφίμων, αλλά και της έντονης ευαισθητοποίησης των αρμόδιων φορέων και των καταναλωτών. Η βιομηχανία κονσερβοποίησης της ελιάς πρέπει να εφαρμόζει ένα σύστημα HACCP διότι: α) Είναι απαίτηση της κοινοτικής (οδηγία 93/43) και εθνικής νομοθεσίας Κ.Υ.Α. 487/21-9-2000 (ΦΕΚ 1219Β’ 4/10/2000) Ε.Ο.Κ. β) Είναι ανάγκη της εποχής και ένας από τους στόχους της εταιρείας, τα προϊόντα που παράγει να είναι ασφαλή κα υγιεινά χωρίς παθογόνους μικροοργανισμούς, επικίνδυνες χημικές ουσίες κα ξένα σώματα για την υγεία του καταναλωτή. γ) Ικανοποιεί την απαίτηση του πελάτη για την προμήθεια ασφαλούς προϊόντος, είτε είναι απλός καταναλωτής είτε βιομήχανος, που θα χρησιμοποιήσει το προϊόν στην εταιρεία του που ήδη εφαρμόζει HACCP. δ) Καταξιώνεται στην εγχώρια και διεθνή αγορά, διατηρεί την καλή φήμη ως εταιρεία, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του τομέα των τροφίμων. ε) Η παραγωγή των προϊόντων της σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας και τις ποιοτικές προδιαγραφές της εταιρείας αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προιόντων της, μειώνει το κόστος παραγωγής και κατευθύνει τις επενδύσεις της εταιρείας εκεί που πραγματικά χρειάζονται. στ) Για τους πελάτες του Εξωτερικού η εφαρμογή ενός συστήματος HACCP στην κονσερβοποιημένη ελιά είναι πλέον απαίτησή τους. ζ) Η εφαρμογή του HACCP και στην κονσερβοποιημένη ελιά εξασφαλίζει καλύ τερες συνθήκες επιβίωσης και εργασίας της εταιρείας, των μελών της, αλλά και των εργαζομένων. Στην εργασία αυτή έγινε προσπάθεια για να παρουσιαστεί το θέμα της εφαρμογής ενός συστήματος ΗΑCCΡ για την παραγωγή κονσερβοποιημένης ελιάς ποιότητας, ποια είναι τα κρίσιμα σημεία ελέγχου, ποιες είναι οι διορθωτικές ενέργειες που μπορούν να εφαρμοσθούν σε περίπτωση που κάποιο κρίσιμο σημείο έχει βρεθεί εκτός ελέγχου και γενικά η διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος, μέσω των αρχών της ΗΑCCΡ.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νίκλης ΝΙκόλαος
Uncontrolled Keywords: Ελιά, Κονσερβοποίηση, HACCP, Ποιότητα
Subjects: Ε > Ελιά
Ε > Ελιά - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Nov 2023 11:24
Last Modified: 07 Nov 2023 11:24
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12288

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top