Ποιότητα οίνων της αμπελουργικής ζώνης Ρόδου και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας από την οινοποιητική εταιρεία C.A.I.R Α.Ε.

Πιζάνια, Μαρία (2007) Ποιότητα οίνων της αμπελουργικής ζώνης Ρόδου και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας από την οινοποιητική εταιρεία C.A.I.R Α.Ε. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap114_2007.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (27MB)

Abstract

Στη Ρόδο όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα το κρασί είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεμένο με την ιστορία και την τέχνη μας, ριζωμένο στα στήθη και τα έθιμα του λαού μας, αποτελεί έκφραση ενός ιδιαίτερου τρόπου ζωής που εξελίχθηκε, αλλά δεν άλλαξε στο πέρασμα των αιώνων. Από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Ρόδο, οι συνιστώμενες είναι: το Αθήρι, το Ασύρτικο, το Μοσχάτο, το Ugni Blanc, το Grenacher, Cabernet, η ποικιλία Μανδηλαρά και η ποικιλία Syrah. Οι επιτρεπόμενες ποικιλίες για τη Ρόδο είναι: το Φωκιανό, η Μαλαγουζιά, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, η ποικιλία Διμηνίτης, η ποικιλία Merlot, η ποικιλία Ροζάκι και οι ποικιλίες Mourverde, Sisnaut και Temprallina. Από τις προαναφερθείσες ποικιλίες κρασιών που καλλιεργούνται στο νησί της Ρόδου, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το άσπρο Μοσχάτο από συγκεκριμένες ζώνες καλλιέργειας δικαιούνται να φέρουν το όνομα Ονομασίας Προελεύσεων Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.). Οι συντελεστές ποιότητας ενός οίνου είναι: τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (χρώμα, γεύση, οσμή) θρεπτική αξία, συμφωνία με τη νομοθεσία, συσκευασία, διατηρησιμότητα, ασφάλεια, τιμή και διαθεσιμότητα. Κατά συνέπεια η ασφάλεια – που σχετίζεται άμεσα με το σύστημα HACCP – αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του οίνου. Από τα παραπάνω συνεπάγεται η αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός συστήματος HACCP από την εταιρεία CAIR ώστε να αποφευχθεί κάθε βιολογικός, χημικός ή φυσικός παράγοντας / ιδιότητα ενός τροφίμου η κατανάλωση του οποίου μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Οίνος, Ρόδος, Διασφάλιση Ποιότητας
Subjects: Ο > Οίνος και οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Nov 2023 10:04
Last Modified: 07 Nov 2023 10:04
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12286

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top