Αναιμία στη κύηση: μαιευτική φροντίδα και αντιμετώπιση

Κατσάρα, Ελισάβετ Ελ. and Κατσάρα, Ιουλία Ελ. (2022) Αναιμία στη κύηση: μαιευτική φροντίδα και αντιμετώπιση. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW18_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λαμβάνει χώρα μια σειρά αλλαγών σε ανατομικό, φυσιολογικό, βιοχημικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο. H αναιμία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απαντώνται στην κλινική φροντίδα των εγκύων. Σκοπός της εργασίας ήταν να αναλύσει τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με την αναιμία στη κύηση, την μαιευτική φροντίδα και την θεραπευτική αντιμετώπιση της. Για την βιβλιογραφική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε αναζήτηση λέξεων-κλειδιών (pregnancy, obstetrical care, anaemias, complications, iron deficiency, megaloblastic anemia, thalassemias) σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και επιλεγμένους ιστότοπους (PubΜed, Medline, Scopus και Google scholar), με σκοπό την εύρεση επιστημονικών μελετών που σχετίζονται με την αναιμία στη κύηση, την μαιευτική φροντίδα και την αντιμετώπιση της. Περιελήφθησαν μελέτες που είναι γραμμένες στα αγγλικά και στα ελληνικά με ημερομηνία δημοσίευσης από το 2000 και μετά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκτός από τη φυσιολογική αναιμία της κύησης που οφείλεται σε αιμοαραίωση, υπάρχουν αρκετοί τύποι επίκτητων και συγγενών αναιμιών με διαφορετικούς παθογενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην εμφάνιση αναιμίας. Η συχνότερη αναιμία που εντοπίζεται στις εγκύους είναι η σιδηροπενική αναιμία ενώ από τις συγγενείς αναιμίες οι συχνότερες είναι οι θαλασσαιμίες και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Η σωστή διατροφή παίζει κύριο ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των γυναικών με σιδηροπενική και μεγαλοβλαστική αναιμία καθώς συμβάλλει στην καλή υγεία της μητέρας και στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την αναιμία στην κύηση επηρεάζουν τόσο την μητέρα όσο και το έμβρυο/νεογνό. Αν και ένας σημαντικός αριθμός επιπλοκών μπορεί να λάβει χώρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προσεχτική παρακολούθηση της αναιμικής εγκύου από ένα έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (μαίες, μαιευτήρες, αιματολόγους, διατροφολόγους) μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή έκβαση αυτής. Ειδικότερα, το μαιευτικό προσωπικό παίζει έναν καίριο ρόλο στην επίτευξη της σωματικής και ψυχικής υγείας της εγκύου και την εξασφάλιση μιας ομαλής εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με διαφορετικούς τύπους αναιμίας θα πρέπει να θεωρείται υψηλού κινδύνου τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Τα ευνοϊκά αποτελέσματα των κυήσεων συνιστούν το αποτέλεσμα της συνεχούς και εξειδικευμένης ιατρικής και μαιευτικής φροντίδας πριν την σύλληψη, προγεννητικά και μετά τον τοκετό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Οροβού Ειρήνη
Uncontrolled Keywords: Εγκυμοσύνη, Μαιευτική φροντίδα, Αναιμίες, Επιπλοκές, Έλλειψη σιδήρου, Μεγαλοβλαστική αναιμία, Θαλασσαιμία
Subjects: Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Jun 2023 14:09
Last Modified: 07 Jun 2023 14:09
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12279

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top