Μέθοδοι αντισύλληψης: στάσεις και απόψεις φοιτητών τριτοβάθμιων σχολών

Σταυράκη, Ευαγγελία Ε. and Χήνα, Τριανταφυλλιά Γ. (2021) Μέθοδοι αντισύλληψης: στάσεις και απόψεις φοιτητών τριτοβάθμιων σχολών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW21_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση και η αποτίμηση των γνώσεων και της συμπεριφοράς των φοιτητών τριτοβάθμιων σχολών απέναντι στην αντισύλληψη. Αρχικά, αναφέρονται η ανατομία και η φυσιολογία των ανθρώπινων γεννητικών συστημάτων καθώς γίνεται και αναφορά στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Στην συνέχεια αναλύονται όλοι οι διαθέσιμοι τύποι αντισύλληψης, δηλαδή φυσικές, ορμονικές μέθοδοι, μέθοδοι φραγμού καθώς και η επείγουσα αντισύλληψη. Για την καταγραφή και την ανάλυση των στάσεων και απόψεων των φοιτητών τριτοβάθμιων σχολών έγινε λήψη δείγματος με την μέθοδο διαμοιρασμού ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο μετά από έγκριση της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας της έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μοιράστηκε σε διαδικτυακές πλατφόρμες και απαντήθηκε από 216 άτομα, όμως μόνο οι 206 ήταν έγκυρες απαντήσεις καθώς το δείγμα περιορίστηκε μόνο σε φοιτητές τριτοβάθμιων σχολών. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι η κύρια πηγή ενημέρωσης όσον αφορά την σεξουαλική αγωγή είναι το διαδίκτυο γεγονός που φανερώνει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην χώρα μας είναι ανεπαρκής. Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντισύλληψης είναι το ανδρικό προφυλακτικό καθώς οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι προσφέρει ικανοποιητική προστασία τόσο από τα ΣΜΝ όσο και από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου ποσοστού της χρήσης της επείγουσας αντισύλληψης συμπεραίνουμε ότι δεν γίνεται ορθή και συνετή χρήση των μεθόδων αντισύλληψης. Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που χρησιμοποίησαν την επείγουσα αντισύλληψη το έπραξαν αυθαίρετα χωρίς δηλαδή να συμβουλευτούν κάποιον επαγγελματία υγείας. Παρ’ όλα αυτά ένα πολύ μικρό μέρος των συμμετεχόντων έχει βιώσει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και προχώρησε σε άμβλωση. Τέλος, οι συμμετέχοντες επισήμαναν την αναγκαιότητα της ένταξης ενημερωτικών προγραμμάτων σε όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης έτσι ώστε οι νέοι να λαμβάνουν πιο έγκυρη και ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή. Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα στα πλαίσια του σχολείου το οποίο θα διενεργείται από σχετικούς επαγγελματίες υγείας και όχι από γενικούς καθηγητές θα έχει ως αντίκτυπο τα παιδιά να μην έχουν την επιθυμία να ανατρέξουν σε μη αξιόπιστες πηγές του διαδικτύου ή να συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με την σεξουαλική επαφή από εμπειρίες φίλων. Μέσω της εκπαιδευτικής ενημέρωσης οι νέοι αντιμετωπίζουν την σεξουαλικότητα, την αντισύλληψη, την προστασία από τα ΣΜΝ αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους με υπευθυνότητα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Οροβού Ειρήνη
Uncontrolled Keywords: Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης, Ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης, Μέθοδοι αντισύλληψης φραγμού, Επείγουσα αντισύλληψη, Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, Εμμηνορρυσιακός κύκλος, Ανατομία, Φυσιολογία, Άμβλωση, Σεξουαλική αγωγή
Subjects: Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 11 May 2023 08:43
Last Modified: 11 May 2023 08:43
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12261

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top