Καταγραφή πρακτικής φυσιολογικού τοκετού και καισαρικής τομής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο ρόλος του μαιευτικού προσωπικού και η συγκριτική λειτουργικότητα

Μπασακάρου, Άννα (2021) Καταγραφή πρακτικής φυσιολογικού τοκετού και καισαρικής τομής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο ρόλος του μαιευτικού προσωπικού και η συγκριτική λειτουργικότητα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW5_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Η αυξημένη πρακτική καισαρικής τομής ανά τον κόσμο, και η ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας, μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα της ιατρικοποίησης του τοκετού και της ανάπτυξης της τεχνολογίας στην ιατρική. Όμως η συνεχιζόμενη αυτή «επιδημία» είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Η εργασία παρέχει μια σε βάθος ανασκόπηση της βιβλιογραφίας πάνω στα μοντέλα τοκετού, όπως και σε όλες τις αλλαγές που έχουν παρουσιάσει, οι εμπλεκόμενοι σε έναν τοκετό, παράγοντες, δηλαδή η Πολιτεία, ο γιατρός- μαιευτήρας, η μαία και η σύγχρονη γυναίκα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο ρόλο της μαίας. Επ’ αυτού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή έρευνα, λόγω Covid19, με στόχο την αποτύπωση του ποσοστού διενέργειας καισαρικής τομής έναντι φυσιολογικού τοκετού στην Ελλάδα και το ρόλο και την ενεργή συμμετοχή της μαίας. Δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώθηκε μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, που στάλθηκε προσωπικά και σε κλειστές ομάδες. Το δείγμα (n=555) απαρτίζεται από γυναίκες διαφόρων ηλικιών, οι οποίες τεκνοποίησαν την τελευταία 15ετία. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα υψηλά ποσοστά διενέργειας καισαρικής τομής, η οποία είτε ήταν προγραμματισμένη ή οφειλόταν κυρίως σε μη εξέλιξη τοκετού μετά από πρόκληση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων δεν αναγνώριζε το καταλυτικό ρόλο της μαίας στην έκβαση του τοκετού. Η στάση που εκφράστηκε από τις γυναίκες προκαλεί έκπληξη. Εκτιμάται πως η προσοχή της Πολιτείας θα πρέπει να στραφεί στην επανεκπαίδευση των γιατρών, και κυρίως των μαιών στο φυσιολογικό τοκετό προκειμένου να προωθηθεί η αξία του.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσέγκου Βασιλική
Uncontrolled Keywords: Φυσιολογικός τοκετός, Καισαρική τομή, Μαία, Προφυλακτική, Μοντέλα τοκετού, Μαιευτική φροντίδα
Subjects: Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 11 Apr 2023 09:08
Last Modified: 11 Apr 2023 09:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12244

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top