Το ταξίδι του θηλασμού και οι πρώτες φροντίδες του νεογέννητου

Ματθαίου, Μαργαρίτα and Δημητρίου, Γαβριέλλα (2020) Το ταξίδι του θηλασμού και οι πρώτες φροντίδες του νεογέννητου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW49_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το μητρικό γάλα είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική τροφή για το νεογνό και συνίσταται τουλάχιστο μέχρι τους έξι μήνες ζωής. Το γάλα αρχίζει να παράγεται στους μαστούς από την περίοδο της εγκυμοσύνης με την βοήθεια κάποιων ορμονών και το πρώτο γάλα που θα εκκρίνει η γυναίκα ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Η περίοδος του θηλασμού ίσως για κάποιες γυναίκες να έχει κάποια προβλήματα όμως τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι αμέτρητα με πιο κύριο πλεονέκτημα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει τα οποία έχει ανάγκη κάθε νεογνό. Επιπρόσθετα μέσω του θηλασμού αναπτύσσεται ένας έντονος συναισθηματικός δεσμός μεταξύ της μητέρας και του μωρού της. Ο πατέρας μπορεί να συμμετέχει με τον δικό του τρόπο στη διαδικασία του θηλασμού γιατί η πατρότητα είναι εξίσου σημαντική με τη μητρότητα και με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο κοντά στο παιδί του. Η ενημέρωση των γυναικών γύρω από το θέμα του μητρικού θηλασμού είναι σημαντικό να αρχίζει από νωρίς στην εγκυμοσύνη. Οι μαίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό αφού θα βοηθήσουν την γυναίκα να αντιληφθεί την σημαντικότητα του θηλασμού και με συμβουλές και έμπρακτη συμβολή θα την οδηγήσουν σε επιτυχή θηλασμό. Με την σειρά της η κοινωνία θα πρέπει να υποστηρίζει τις γυναίκες που θηλάζουν και να προωθεί το θηλασμό σε δημόσιους χώρους. Ο θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε παιδί. Εν κατακλείδι κάθε μωρό που γεννιέται έχει ανάγκη να δεχθεί τις πρώτες φροντίδες και την κλινική εξέταση η οποία θα επιβεβαιώσει την καλή κατάσταση του νεογνού ούτως ώστε αν διαπιστωθεί τυχόν πρόβλημα να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με το κατάλληλο τρόπο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βλάχου Αγάπη
Uncontrolled Keywords: Νεογνό, Θηλασμός, Πλεονεκτήματα θηλασμού, Προβλήματα θηλασμού, Μητρικό γάλα, Φροντίδες νεογνού, Ορμόνες θηλασμού, Διατροφή, Μαία, Στάσεις θηλασμού <<φάρμακα
Subjects: Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Apr 2023 07:54
Last Modified: 04 Apr 2023 07:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12230

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top