Οικογενειακός προγραμματισμός και μέθοδοι αντισύλληψης

Ασωμάτου, Καλλιόπη-Βασιλική and Μέρκου, Τατιανή (2020) Οικογενειακός προγραμματισμός και μέθοδοι αντισύλληψης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW48_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται το θέμα του οικογενειακού προγραμματισμού και των μεθόδων αντισύλληψης. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάλυση των μεθόδων αντισύλληψης και η ενημέρωση για την σωστή χρήση τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες κυήσεις. Επίσης στοχεύει στην ενημέρωση των ατόμων σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό, ο όποιος συμβάλει στην αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία του ατόμου Η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος το οποίο αποτελεί το γενικό μέρος αναλύεται το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και του άνδρα. Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναικάς αποτελείται από τα έσω και τα έξω γεννητικά όργανα. Από έξω προς τα μέσα αυτά είναι: το αιδοίο, ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Στην συνέχεια αναλύεται το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα που και αυτό αποτελείται από έξω και έσω γεννητικά όργανα, τα οποία με την σειρά τους είναι το όσχεο το πέος, οι εκσπερματικοί πόροι, οι βαλβοουρηθραίοι αδένες το Cowper, ο προστάτης, οι σπερματοδόχες κύστεις, οι σπερματικοί πόροι, οι επιδιδυμίδες και οι όρχεις. Στο δεύτερο μέρος που είναι το ειδικό αναλύονται οι έννοιες του οικογενειακού προγραμματισμού και της αντισύλληψης. Οι αντισυλληπτικές μέθοδοι χωρίζονται στις φυσικές μεθόδους, στις μεθόδους φραγμού, στις ορμονικές μεθόδους στην χειρουργική μέθοδο και τη επείγουσα αντισύλληψη. Στις φυσικές μεθόδους περιλαμβάνονται η αποχή, ο θηλασμός , η διακεκομμένη συνουσία και οι μέθοδοι επίγνωσης της γονιμότητας. Το ανδρικό προφυλακτικό, το γυναικείο προφυλακτικό, το τραχηλικό κάλυμμα, το κολπικό διάφραγμα, και ο αντισυλληπτικό σπόγγος με τα σπερματοκτόνα εντάσσονται στις μεθόδους φραγμού. υπάρχει η χειρουργική αντισύλληψη κατά την οποία γίνεται στειροποίηση της γυναικάς και του άνδρα με χειρουργικό τρόπο. Επίσης η ορμονική αντισύλληψη περιλαμβάνει τα αντισυλληπτικά δισκία, τις ενδομήτριες συσκευές, τον κολπικό δακτύλιο, το διαδερμικό αυτοκόλλητο, τα εμφυτεύματα και τα ενέσιμα αντισυλληπτικά. Η κατηγορία της επείγουσας αντισύλληψης η οποία χρησιμοποιείται κυρίως όταν μια μέθοδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί σωστά περιλαμβάνει ‘το χάπι της επομένης μέρας’ και την ενδομήτρια συσκευή με προγεσταγόνο. Τέλος αναλύεται η σημασία των επαγγελματιών υγείας και ιδιαίτερα της μαίας στον οικογενειακό προγραμματισμό, μέσω εφαρμογής διαφόρων μεθόδων και η συμβολή τους στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του ατόμου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βασιλείου Ελπίς
Uncontrolled Keywords: Οικογενειακός Προγραμματισμός, Αντισύλληψη, Γεννητικό σύστημα, Μέθοδοι αντισύλληψης, Ρόλος της μαίας
Subjects: Γ > Γυναικολογία
Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Apr 2023 07:41
Last Modified: 04 Apr 2023 07:41
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12229

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top