Vanishing Twin Syndrome του ενός δίδυμου στο πρώτο τρίμηνο

Κορφιώτης, Ιωάννης and Πατινέας, Δημήτριος Απόστολος (2020) Vanishing Twin Syndrome του ενός δίδυμου στο πρώτο τρίμηνο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW30_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Ο όρος της παλινδρόμησης του ενός εμβρύου σε μία πολύδυμη κύηση ή αλλιώς όπως είναι γνωστό “το σύνδρομο του εξαφανισμένου διδύμου” είναι ένα συμβάν που περιγράφει την εμφάνιση δύο λεκιθικών ασκών στον υπερηχογραφικό έλεγχο του πρώτου τριμήνου, ωστόσο έχουμε την γέννηση μόνο ενός νεογνού. Στην πραγματικότητα στο φαινόμενο αυτό ένα από τα έμβρυα δεν αναπτύσσεται και με το πέρας της κύησης είναι δύσκολη ή αδύνατη η εύρεση του μέσω απεικονιστικών μεθόδων. Για πρώτη φορά στην ιστορία το φαινόμενο αυτό περιεγράφηκε από τον Walter Stoeckel το 1945. Παρόλα αυτά σε εκείνη την εποχή λόγω της απουσίας του υπερηχογραφικού ελέγχου δεν υπήρχε τρόπος απόδειξης αυτής του της θεωρίας. Το 1995 ο Charles E. Boklage μέσω του κολπικού υπερήχου επιβεβαίωσε την παραπάνω θεωρία, καθώς και την συχνότητα εμφάνισής του η οποία ήταν αδιευκρίνιστη. Αρχικά, αναφέρονται όλα τα επιδημιολογικά και παθοφυσιολογικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου του εξαφανισμένου διδύμου. Επίσης αναγράφονται τα αίτια που μπορεί να είναι ή είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου. Επιπλέον, καταγράφονται από διάφορες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ανά τον κόσμο συμπτώματα τα οποία δείχνουν να έχουν κάποια σύνδεση με το φαινόμενο που εξετάζεται. Στη συνέχεια, η εργασία επικεντρώνεται στην εύρεση των διαγνωστικών μεθόδων της παλινδρόμησης ενός διδύμου στο 1ο τρίμηνο που ανέρχονται μόνο σε 2 διαφορετικές μεθόδους, την υπερηχογραφική και την βιοχημική – μικροβιολογική. Έπειτα, έγινε συλλογή θεραπευτικών οδών για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου οι οποίες αφορούσαν είτε τη μητέρα αυτή καθ’ αυτή είτε το μελλοντικό νεογνό ή αλλιώς το επιζών έμβρυο. Τέλος, αναζητήθηκαν μέτρα πρόληψης του συνδρόμου του εξαφανισμένου διδύμου τα οποία δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από αυτά μίας κύησης υψηλού κινδύνου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Αντωνιάδου Καλλιόπη
Uncontrolled Keywords: Πολύδυμες κυήσεις, Σύνδρομο του εξαφανισμένου διδύμου, Διάγνωση παλινδρόμησης, Προγεννητικός έλεγχος, Έλεγχος εξωσωματικής
Subjects: Γ > Γυναικολογία
Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 03 Apr 2023 08:18
Last Modified: 03 Apr 2023 08:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12211

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top