Προετοιμασία γονέων: ψυχοπροφυλακτική ο ρόλος και η χρησιμότητα της στην έκβαση του τοκετού

Κελεμένη, Αιμιλία (2019) Προετοιμασία γονέων: ψυχοπροφυλακτική ο ρόλος και η χρησιμότητα της στην έκβαση του τοκετού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW18_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία περιγράφει την σημασία και αναγκαιότητα της προγεννητικής προετοιμασίας για τον τοκετό, τη λοχεία και το νεογνό, ειδικότερα της μεθόδου φυσικού τοκετού και ψυχοπροφύλαξης, όσον αφορά πτυχές της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας του ζευγαριού και ιδίως της μητέρας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αρχίσει και αμφισβητεί την χρησιμότητα της ψυχοπροφυλακτικής, και παρατήρησα ότι καθώς η πνευματική πλευρά του τοκετού «σβήνεται» τόσο αυξάνονται οι μαιευτικές παρεμβάσεις, τόσο ο τοκετός ιατρικοποιείται και οι μέλλοντες γονείς αρχίζουν να φοβούνται τον τοκετό. Ο λόγος λοιπόν που συνέταξα αυτή την εργασία είναι διότι, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία είναι η πιο όμορφη περίοδος ενός ζευγαριού. Το ζευγάρι κατά την διάρκεια των 9 μηνών της κύησης θα πρέπει να προετοιμαστεί σωματικά ψυχικά και γνωστικά για όλα τα θέματα που αφορούν τον τοκετό, την κύηση, τη λοχεία και το νεογνό. Ο καλύτερός λοιπόν τρόπος να μετατραπεί το άγχος σε γνώση και ειδικά από τη πλευρά της μητέρας σχετικά με τον τοκετό είναι τα μαθήματα προετοιμασίας. Ο φυσικός ή φυσιολογικός τοκετός είναι η ιδέα εκείνη που υποστηρίζει ότι οι μητέρες πρέπει να φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους, όπως ακριβώς είναι φτιαγμένες από τη φύση να το κάνουν, με απουσία περιττών ιατρικών παρεμβάσεων και φαρμακευτικών θεραπειών. Εκεί η ψυχοπροφύλαξη έρχεται και «κουμπώνει» δίνοντας την λύση αντιμετώπιση του πόνου κατά τον τοκετό που βασίζεται στα εξαρτημένα αντανακλαστικά που επιτυγχάνονται μέσα από τεχνικές συστηματικοποιημένης αναπνοής και χαλάρωσης. Στη παρακάτω εργασία, θα αναλύσω όλα τα θέματα που συζητιούνται κατά την διάρκεια των συνεδριών. Θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό όπως μεθόδους αναλγησίας από τον πόνο, τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοών, θέσεις στάσεις τοκετού καθώς επίσης και θέματα σχετικά με τον θηλασμό και το νεογνό. Στόχος της εργασίας μου είναι οι μέλλοντες γονείς και ιδιαίτερα η μητέρα να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη για τον τοκετό, βοηθώντας την να μειώσει τις πιθανότητα μιας καισαρικής τομής και ο τοκετός να είναι πιο σύντομος, πιο ανώδυνος, με καλύτερη έκβαση και με όσο γίνεται λιγότερες μαιευτικές παρεμβάσεις.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ανδρεόπουλος Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Φυσιολογικός τοκετός, Ψυχοπροφυλακτική, Yoga, Αρωματοθεραπεία, Ομοιοπαθητική στην κύηση, Γονεϊκότητα, Διατροφή στην εγκυμοσύνη
Subjects: Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Mar 2023 12:33
Last Modified: 20 Mar 2023 12:33
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12154

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top