Εγκυμοσύνη στην εφηβεία- κοινωνικά προβλήματα- βίαιο τέλος της παιδικότητας

Σεφερλή, Ζωή (2019) Εγκυμοσύνη στην εφηβεία- κοινωνικά προβλήματα- βίαιο τέλος της παιδικότητας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW4_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η εφηβική εγκυμοσύνη αποτελεί παγκοσμίως ένα ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα, που συνδέεται με πολλές σωματικές και, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις και μπορεί να καταλήξει σε γέννηση, αποβολή ή άμβλωση. Παρά την πληροφόρηση που μπορεί να έχουν σήμερα οι νέοι από πολλές πηγές ενημέρωσης, το φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης παραμένει ιδιαίτερα συχνό. Από έρευνα, το 99%των απρόβλεπτων αυτών περιπτώσεων είναι ανεπιθύμητες και επισύρουν σειρά ακραίων συναισθημάτων και καταστάσεων σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Η πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα των νέων έχει πολλαπλές συνέπειες για την υγεία των μελλοντικών ενηλίκων, τα νοικοκυριά και την κοινωνία. Από έρευνες λοιπόν, στην Ελλάδα, υπάρχει υπερδιπλασιασμός των κυήσεων και επομένως των εκτρώσεων. Πολλοί έφηβοι που ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα δεν χρησιμοποιούσαν μεθόδους αντισύλληψης, ενώ κάποιοι δεν χρησιμοποιούσαν αποτελεσματικές μεθόδους, όπως η διακεκομμένη συνουσία. Η συχνότητα των εφηβικών γεννήσεων μειώθηκε, γεγονός που συνδέεται με την αύξηση των αμβλώσεων. Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία όταν συμβεί σε εφήβους. Τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικότητας στην εφηβεία είναι η σωματική ωρίμανση, οι ψυχολογικές αλλαγές που τη συνοδεύουν και η αναζήτηση ευχαρίστησης. Τα παιδιά βομβαρδίζονται καθημερινά με πολλά μηνύματα και εικόνες με σεξουαλικά υπονοούμενα όπου αυτά προέρχονται από διαφημίσεις, έντυπα, εκπομπές στην τηλεόραση, και σίγουρα από το διαδίκτυο. Οι πλειοψηφία των γονέων νιώθουν άβολα να εξηγήσουν στα παιδιά τους ζητήματα σεξουαλικού περιεχομένου και δύσκολα ένας γονιός μπορεί να αποδεχτεί την ηλικιακή και συναισθηματική επάρκεια του παιδιού. Είναι σημαντικό λοιπόν να μιλούν με τα παιδιά για αυτά τα θέματα, καθώς οι καλές και δυνατές σχέσεις χτίζονται από τους γονείς. Καλό είναι να επισημανθεί ότι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων για θέματα σεξ στο σπίτι ή στο σχολείο, δεν τα ενθαρρύνει να έχουν νωρίτερα σεξουαλική δραστηριότητα ή να είναι περισσότερο σεξουαλικά ενεργά. Επιπλέον, οι μέθοδοι αντισύλληψης χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, φυσικές μέθοδοι, μέθοδοι φραγμού, ορμονικές μέθοδοι. Τέλος, η αποχή θεωρείται μια επιλογή αρκετά δύσκολη.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καμπούρης Αθανάσιος
Uncontrolled Keywords: Εφηβεία, Εγκυμοσύνη στην εφηβεία, Τοκετός και γέννα, Αντισύλληψη, Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, Έκτρωση ή άμβλωση, Κοινωνικά προβλήματα
Subjects: Μ > Μαιευτική
Ψ > Ψυχολογία
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Mar 2023 08:57
Last Modified: 20 Mar 2023 08:57
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12140

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top